Infertilitatea afectează o persoană din șase, potrivit OMS

Publicat: 04 apr. 2023, 20:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Infertilitatea afectează o persoană din șase, potrivit OMS

La nivel global, aproximativ o persoană din șase suferă de infertilitate, acest fenomen fiind o urgență care impune îmbunătățirea accesului la servicii medicale de calitate, subliniază  Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite AFP.

În lume, o persoane din șase este afectată de incapacitatea de a avea un copil într-un moment sau altul al vieții. Și aceasta, indiferent de situația socială, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un recent raport.

Potrivit OMS, este vorba despre o ”problemă sanitară majoră”, care afectează 17,8% din populația adultă în țările bogate și 16,5% în țările cu venituri mici și medii.

”Acest raport, primul de acest tip din ultimii zece ani, evidențiază un aspect important: ”infertilitatea nu face discriminare”, subliniază dr. Tedros.

Raportul nu se axează pe cauzele medicale, de mediu sau pe alte cauze care provoacă infertilitate, nici pe evoluția acestui fenomen. Totuși, raportul oferă o primă imagine a prevalenței infertilității, analizând toate studiile relevante din perioada 1990 –2021.

De asemenea, Raportul arată că ”infertilitatea afectează o mare parte a populației globului având în vedere că acest fenomen este valabil pentru 17,5% din populația adultă”.

Infertilitatea afectează milioane de persoane și, totuși, ”este încă puțin studiată, iar soluțiile sunt insuficient finanțate și inaccesibile pentru mulți din cauza costurilor ridicate, a stigmatizării sociale și disponibilității limitate”, explică directorul general al OMS.

O boală numită infertilitate

Conform OMS, infertilitatea este ”o boală a sistemului de reproducere masculin sau feminin, definită prin incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni sau mai multe de raporturi sexuale periodice și neprotejate.

Frecvent, persoanele care au probleme de infertilitate  suferă de anxietate și depresie, existând și un risc crescut de violențe conjugale.

OMS cere factorilor responsabili din toate țările să promoveze prevenția, diagnosticul și tratamentul infertilității, inclusiv metodele de procreație asistată medical, ca fertilizarea in vitro.