Înființarea unui ONG pe pași. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi o organizație nonguvernamentală

Un ONG este o organizație care funcționează independent față de activitatea unui guvern. Potrivit legislației române pot exista două tipuri de ONG-uri: asociația și fundația.

Vrei să îți deschizi un ONG, dar deși ai ideile și te-ai hotărât deja care va fi obiectul acestuia, nu știi ce pași legali trebuie să urmezi? Te ajutăm cu un ghid pentru înființarea unui ONG pe pași

Potrivit legislației române, ONG-urile sunt definite drept „persoane juridice constituite de persoane fizice sau persoane juridice care urmăresc desfășurarea unor activități în interes general sau în interesul unor colectivități locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial”.

ONG-urile pot să își desfășoare activitatea în diferite domenii, dar cele mai multe se axează pe sănătate, cultură, artă, sport, servicii sociale, învățământ sau protecția mediului.

Câte tipuri de ONG-uri există

ONG-urile sunt de două tipuri, fundații sau asociații. Cele două au forme de constituire diferite, dar ambele sunt scutite de obligativitatea înregistrării la Registrul Comerțului. Un ONG trebuie, însă, înregistrat la Judecătorie, în baza Actului Constitutiv, autentificat de un notar.

Fundația este alcătuita de una sau maxim doua persoane. Acest tip de ONG este are patrimoniul inițial de cel puțin 100 de ori salariul minim brut pe economie. În noiembrie 2020 această sumă se ridică la 223.000 de lei.

Sunt exceptate, însă, de la depunerea patrimoniului inițial fundațiile care au ca scop este colectarea de fonduri pentru alte fundații sau asociații. În acest caz, patrimoniul inițial trebuie să fie de cel puțin 20 de ori salariul minim brut pe economie, adică 44.600 lei.

Asociația este formată din minim trei persoane, iar patrimoniul inițial trebuie să fie de cel puțin 200 de lei, arată site-ul asociație-infiintare.ro.

Pașii pentru înființarea unui ONG

  • Obținerea datelor de identificare ale membrilor fondatori.
  • Obținerea rezervării denumirii asociației de la Ministerul Justiției.
  • Redactarea actelor necesare constituirii Asociației – act constitutiv, statut
  • Dovada sediului social: contract de închiriere sau comodat, contract de vânzare – cumpărare, moștenire, etc.
  • Deschiderea contului bancar cu depunerea patrimoniului inițial
  • Declarație notariala privind beneficiarii reali ai asociației.
  • Depunerea documentației la instanța competentă în vederea obținerii personalității juridice.

Alegerea denumirii unui ONG

În momentul în care începeți constituirea unui ONG trebuie să obțineți rezervarea denumirii. Acest pas se face prin depunerea unei cereri la Biroul ONG din cadrul Ministerului Justiţiei. Rezervarea este valabilă şase luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă trei luni.

Este important de știut că în cazul denumirilor care conţin sintagmele „România”, „român”, „naţional” sau derivate ale acestora se va solicita, în prealabil, acordul Secretariatului General al Guvernului.

Actul constitutiv şi a statutul

Pentru înființarea unui ONG este nevoie atât de un act constitutiv cât și de un statut. Fiecare trebuie întocmit în formă autentică.

Actul constitutiv va conţine referinţe minimale precum datele de identificare ale membrilor fondatori, exprimarea voinţei de asociere şi precizarea scopului, denumirea, sediul, durata de funcţionare şi patrimoniul asociaţiei sau fundaţiei.

Statutul va cuprinde elementele din actul constitutiv, la care se adaugă scopul și obiectivele ONG-ului. De asemenea, în statut vor fi menționate resursele patrimoniale, atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control, destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării.

Dosarul pentru instanţă

Acordarea personalității juridice se face de către judecătoria în circumscripţia căreia îşi va avea sediul viitorul ONG.

Odată întocmit dosarul cu toate actele necesare acesta trebuie depus în format fizic și digital.

Cererea de înființare a ONG-ului poate fi soluţionată chiar de la primul termen, dacă dosarul este complet. Împotriva soluţiei pronunţate mai sus se poate formula apel.

În cazul în care nu se înregistrează nici o contestare, atunci instanța va înregistra, noua entitate în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. Din acel moment, noua entitate dobândeşte personalitate juridică

Pe lângă înregistrarea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, fiecare asociaţie şi fundaţie se va înregistra şi în Registrul Naţional ONG sau Registrul Persoanelor Juridice fără Scop Patrimonial ţinut de către Ministerul Justiţiei, care centralizea-ză situaţia tuturor ONG-urilor la nivel naţional.

Ultimul pas în înființarea unui ONG îl reprezintă înregistrarea fiscală şi deschiderea contului.

Pentru a se obține certificatul de înregistrare fiscală se va depune un dosar similar celui de la Judecătorie, la banca la care se doreşte depunerea contului curent.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ligia Deca

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025, începe pe...

Înscrierea în creșă sau grădiniță pentru anul școlar 2024-2025 începe pe data de 27 mai,  a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, pe Facebook. ”Am anunțat,...
Robert Negoiță: Să se desființeze Primăria Generală a Capitalei

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță: „N-am nimic de împărțit cu primarul...

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, face o serie de precizări după incidentul care a avut loc, luni, în sectorul condus de el, când Poliția...