Inflația a împins comerțul alimentar din România la peste 40 de miliarde de dolari, în 2024
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/o-femeie-care-se-uita-pe-bonul-de-cumparaturi.jpg)
În 2024, comerțul alimentar din România a depășit 40,5 miliarde de dolari, în creștere valorică din cauza inflației, pe fondul unui consum prudent și al orientării populației către produse esențiale și promoții.
Comerţul alimentar din România, în creştere
Valoarea comerțului alimentar din România a depășit 40,5 miliarde de dolari în 2024, în creștere cu 19,4% față de anul anterior, potrivit unei analize publicate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) şi citate de publicaţia Puterea Financiară. Majorarea vine însă pe fondul inflației, nu al unui avans real în cantități, arată specialiștii.
„În 2024, deși ritmul inflației a încetinit semnificativ comparativ cu anul precedent, creșterea costurilor de trai a continuat să reprezinte o provocare pentru sectorul de retail din România”, notează raportul.
Consumul a rămas prudent, în condițiile în care presiunea asupra bugetelor familiilor s-a menținut ridicată. Românii s-au orientat mai ales spre produse esențiale și au cumpărat frecvent în regim promoțional.
„Veniturile disponibile reduse au însemnat o concentrare continuă asupra articolelor esențiale, iar puterea de cumpărare a continuat să modeleze comportamentul consumatorilor, cu un accent constant pe achiziționarea de bunuri prin oferte și promoții”, se mai arată în analiză.
Raportul Euromonitor, citat în documentul USDA, arată că piața totală de retail din România a urcat la 61,5 miliarde de dolari în 2024, cu 6,5% mai mult față de cele 57,7 miliarde din 2023. Vânzările online din retailul alimentar au crescut cu 25,3%, până la 400 de milioane de dolari. Utilizarea pe scară largă a telefoanelor și tabletelor a contribuit la această evoluție.
Comercianții au fost forțați să adapteze strategiile de vânzare și să investească în modele de tip omnichannel, pentru a răspunde cererii tot mai sofisticate din partea consumatorilor. Totuși, creșterea este limitată de costurile mari de producție, transport și stocare, care mențin prețurile produselor la un nivel ridicat.
Giganţii care domină economia României
Totodată, în 2024, cele mai mari companii din România au raportat profituri record, generând impozite pe profit de peste un miliard de euro, potrivit datelor centralizate de platforma Termene.ro pe baza bilanțurilor financiare depuse până la 7 iulie. Giganții din energie, precum OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, au dominat topul profitabilității, susținuți de cererea și prețurile favorabile din piața europeană. Pe lângă aceștia, antreprenorii români frații Pavăl au confirmat performanța prin Dedeman și Paval Holding, care au înregistrat împreună peste 3,2 miliarde de lei profit, alăturându-se astfel companiilor de top. Retailul și industria tutunului au completat clasamentul, iar printre firmele cu cele mai mari creșteri de profit s-au remarcat E-Infra, Transelectrica, Fildas Trading și Compania Națională Aeroporturi București.