Inflația în scădere, produse autohtone, prețuri mai accesibile!

Publicat: 13 mart. 2024, 22:24, de Vasile Bahrim, în POLITICĂ , ? cititori
Inflația în scădere, produse autohtone, prețuri mai accesibile!

Inflația a reintrat pe trend de scădere, ajungând la 7,2% în februarie 2024, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Acesta reprezintă un avans semnificativ în comparație cu anul trecut, când ajunsese la 15,5%.

BNR avertiza la acea vreme asupra riscului ca inflația să urce până la 17%. Scăderea la o valoare cu o cifră este obiectivul pe care Marcel Ciolacu, președintele PSD, și l-a asumat înainte de preluarea Guvernului.

Este și rezultatul măsurilor privind plafonarea prețurilor la energie și limitarea adaosurilor comerciale la alimente.

Investițiile

Un alt factor care a stabilizat prețurile îl reprezintă investițiile (+20%), inclusiv în industria de procesare a alimentelor. Aceste investiții au generat o reducere a deficitului comercial al țării cu peste 5 miliarde de euro anul trecut.

Sunt bani care nu au mai fost plătiți pe mărfuri din import, au rămas în țară și au circulat producând plusvaloare.

Miliarde de euro salvate

La început de an, deficitul comercial a consemnat o scădere de 15% față de ianuarie 2023. Asta arată că există toate premisele ca alte câteva miliarde de euro să rămână și anul acesta în economie.

Adică la producătorii locali care vor avea astfel resurse de a angaja, de a cumpăra utilaje performante care să le asigure productivititate mare.

Domeniul alimentar

În domeniul alimentar, raportat la 2023, prețurile au scăzut cu 30% la făină, cu 27% la ulei, cu 25% la mălai, cu 12% la margarină, cu 9% la unt, cu 9% la zahăr, cu 5% la lapte de vacă și 2% la ouă.

Anul trecut, la acest moment, statistica consemna exact contrariul…Acest lucru ar trebui să însemne și o reducere a presiunii puse în ultimul an de bugetul fiecărei familii de români.

Trendul de stabilizare a prețurilor

Există toate premisele ca în 2024 trendul de stabilizare a prețurilor să continue, pe fondul creșterii producției agricole. Aceasta este anticipat de specialiștii care realizează analiza ”Key Figures of the European Foodchain” pentru Eurostat.

Schemele de ajutor de stat din agricultură, rol esențial

În spriijinul pentru economie s-au alocat 200 milioane de euro pentru procesarea produselor agricole și prima de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri, aceștia beneficiind și de 300 milioane de euro drept capital de lucru.

Programul multi-anual INVESTALIM prevede aplicarea de ajutoare de 600 de milioane de euro pentru firmele românești producătoare de alimente care fac investiții în unități de industrie procesare.

Creditul fermierului și subvenționarea cu 50% a energiei pentru irigații au contribuit pentru a asigura eficiența activității în acest sector.

Sunt măsuri de care beneficiază agricultorii, atât ca business, dar și din perspectiva bunăstării familiilor lor.

Ultima statistică realizată la nivel european, România este, alături de Grecia, pe prima poziție la ferme afaceri individuale.

O agricultură mai performantă, însoțită de facilități de procesare de ultimă oră, înseamnă mai multe produse, mai diversificate și mai ieftine.