Infractorii mai scapă câteva luni de brățările electronice. Noul termen stabilit de Guvern

Cele 15.000 de brățări electronice, pe care-și propunea Ministerul Afacerilor Interne să le achiziționeze anul acesta, nu vor fi montate începând de la 1 martie, cum era stabilit termenul inițial.

În Ședința de Guvern de miercuri s-a decis amânarea aplicării acestor dispozitive până cel târziu în toamna acestui an.

Având în vedere necesitatea unei perioade mai mari de timp pentru pregătirea implementării Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), prin actul normativ aprobat se prorogă până cel târziu la 1 octombrie 2022 termenul până la care trebuie realizată operaționalizarea SIME, precum și a celui la care începe monitorizarea electronică, în primă fază, în sistem pilot”, a transmis biroul de presă al Guvernului. 

Potrivit prevederilor Legii nr.146/2021, termenul de operaționalizare a SIME și de începere a monitorizării electronice în sistem pilot era 1 martie 2022, în contextul  aplicării ordinului de protecție provizoriu, a ordinului de protecție respectiv a ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent.

Conform inițiatorilor, activitățile de documentare și de pregătire derulate până acum pentru implementarea acestui proiect au arătat termenul de operaționalizare a SIME necesită un orizont de timp mai îndelungat, astfel încât mecanismul stabilit să fie unul funcțional și eficient.

În plan intern, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru între reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), în vederea clarificării aspectelor de ordin tehnic. 

În plan extern,  au fost desfășurate activități de identificare a altor modele adoptate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene din perspectiva prevederilor legislative, respectiv a soluțiilor tehnice adoptate, ținând cont și de faptul că infrastructura dezvoltată pentru monitorizarea electronică urmează să integreze mai multe sisteme capabile să reducă timpul de reacție și să asigure auditarea eficacității resurselor din teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...