Îngrijorările privind inflația iau o pauză, investitorii așteptând să vadă dacă este într-adevăr tranzitorie

Piețele financiare americane au închis într-o notă pozitivă luna mai, în ciuda unei inflații mai mari decât se anticipa, investitorii așteptând să vadă dacă este vorba într-adevăr de un fenomen tranzitoriu, precum anticipează autoritățile care stabilesc politicile monetare, scrie Ionuț Paulenco, analist de piață la eToro.

Indexul Dow Jones, dominat de firme din industrie, a încheiat săptămâna cu un plus de 0,9% și o creștere totală de 1,9% în luna mai, cea de-a patra creștere lunară consecutivă. Nasdaq, care este dominat de acțiuni din sectorul tehnologic, a avut o creștere săptămânală de  2,1%, însă a încheiat luna cu o scădere de 1,5%. Acțiunile firmelor de tehnologie sunt mai influențate de așteptările inflaționiste deoarece companiile din acest sector tind să se împrumute masiv pentru a-și finanța expansiunea, iar profiturile lor pot suferi atunci când cresc dobânzile.

Piețele europene și cele asiatice au închis și ele pe plus vineri, după ce perspectivele pentru zona Euro s-au îmbunătățit în luna mai, ajungând la un maxim al ultimilor trei ani, conform unui studiu publicat săptămâna trecută.

Per ansamblu, luna mai a fost dominată pe burse de temerile privind inflația, în ciuda asigurărilor Rezervei Federale a SUA că nu va interveni să crească dobânzile, aflate acum aproape de zero, până când piața muncii nu se recuperează complet. Randamentele la obligațiunile de trezorerie americane pe 10 ani au terminat luna mai acolo unde au început-o, aflându-se vineri la 1,63%, similar cu sfârșitul lui aprilie.

Prețurile pentru multe bunuri au crescut în ultima vreme pe măsură ce consumatorii au cumpărat mai mult, însă și datorită problemelor de aprovizionare, de la creșterea prețurilor la combustibili (inclusiv unele cauzate de hackeri care au furat date de la o companie de conducte de petrol) până la lipsa de cipuri sau problemele de logistică. În plus, există preocupări privind lipsa forței de muncă din anumite sectoare, cum ar fi alimentația și ospitalitatea, apărută exact în momentul în care acestea în sfârșit se redeschid.

Rata inflației PCE (cheltuielile de consum personal) din SUA s-a situat în aprilie la 3,6%, și s-a apropiat de cel mai înalt nivel din ultimii aproape 13 ani, mai mare cu 2,9% decât se așteptau analiștii și la cel mai înalt nivel din 2008. Inflația PCE a crescut cu 0,6% în aprilie față de luna anterioară, în timp ce rata de bază a crescut cu 0,7%.

Exuberanți, americanii călătoresc din nou

Cu un weekend prelungit în SUA din cauza sărbătorii Memorial Day, organizația de călătorii AAA  se așteaptă la o creștere de 60% a călătoriilor față de anul trecut, cu 37 de milioane de americani intenționând să călătorească la o distanță de cel puțin 80 de km de casă, în principal cu mașina. Boom-ul excursiilor are loc în ciuda prețurilor mai mari la benzină din ultima vreme.

Rata de vaccinare în SUA a depășit acum 50% dintre adulți, iar rata infecției a continuat să scadă, încurajând milioane de consumatori să se implice în activități la care participau înainte de pandemie, cum ar fi călătoriile, luatul mesei în interior, vizitarea magazinelor și cinematografelor. Consumatorii încep însă să simtă creșterea de preturi și să-și facă griji cu privire la inflație.

Cifrele privind locurile de muncă din SUA vor influența piețele

În această săptămână piețele financiare așteaptă cu nerăbdare raportarea cifrelor privind locurile de muncă din luna mai în SUA. Analiștii se așteaptă ca economia SUA să fi creat 674.000 de locuri de muncă, în creștere față de cifra dezamăgitoare de doar 266.000 de slujbe create luna trecută, pe măsură ce redresarea a prins viteză.

Un eventual număr mare al locurilor de muncă create în SUA, în ciuda amenințării  FED că va crește ratele dobânzilor mai repede, semnalează o redresare puternică a economiei mondiale. Economiile Asiei, deși au fost reziliente în timpul pandemiei, sunt foarte dependente de exporturile către SUA. Economia europeană va beneficia și ea de pe urma revenirii celei americane. În plus, pe măsură ce campaniile de vaccinare se accelerează, consumatorii europeni câștigă, de asemenea, în optimism, indicând o revenire economică puternică și pe continentul nostru.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...