Inițiativa „Fără penali”, raport favorabil în Senat

Publicat: 10 nov. 2020, 12:08, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Inițiativa „Fără penali”, raport favorabil în Senat

Constituția României s-ar putea modifica în sensul în care nu ar mai permite condamnaților penali pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să ocupe funcții în administrația publică locală, parlament sau președinție. Inițiativa a primit marți raport favorabil în Senat.

Astfel, Comisia de Constituționalitate a Senatului a adoptat un raport favorabil pentru propunerea legislativă L447/2020. Este vorba de inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției cunoscută sub denumirea „Fără penali în funcții publice”.

„Este important că am reușit să adoptăm raportul, deblocând, astfel, parcursul parlamentar al uneia dintre cele mai importante legi din actuala legislatură. Inițiativa legislativă #FărăPenali, susținută de USR, este o lege a lustrației, care nu va mai permite personalelor care au încălcat legea să mai facă legi în parlament sau să mai conducă administrațiile locale, gestionând banul public. Este acum posibil ca referendumul pentru adoptarea ei să se poată desfășura tot pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare”, a transmis printr-un comunicat de presă senatorul USR Nicu Fălcoi, președintele Comisiei de Constituționalitate.

Aproape un milion de susținători

Proiectul de lege a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților în urmă cu un an și jumătate, pe 7 mai 2019, și poartă semnătura președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și a președintelui Senatului de la acel moment, Călin Popescu Tăriceanu.

Conform proiectului, modificarea propusă este „nu pot fi aleși, în organele administrației publice locale, în camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitive la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Nu sunt vizați însă și cei din administrația publică centrală.

Pentru această inițiativă au fost strânse peste 930.000 de semnături.