Înmormântare de pomină la Vaslui, cu groapa săpată și colivă, dar fără mort

Publicat: 05 nov. 2022, 12:30, de Puterea.ro, în SOCIAL , ? cititori
Înmormântare de pomină la Vaslui, cu groapa săpată și colivă, dar fără mort

Întâmplare de pomină la Vaslui, unde a fost organizată o înmormântare după toată rânduiala, cu prapuri, colivă, pomeni și groapa săpată, dar fără să existe mortul. Toți cei care au participat la eveniment au zis, însă, bogdaproste pentru colivă și mâncarea împărțită în cinstea răposatului absent.

Totul s-a petrecut în localitatea Epureni, comuna Duda Epureni, unde primăria a pregătit tot ce era nevoie pentru a îngropa creștinește un consătean mort, care nu avea pe nimeni, potrivit Vremea Nouă.

Este vorba de Ion Bulai, un bărbat în vârstă de 75 de ani, care a fost găsit mort în casă la câteva zile de la deces. Sesizată prin apel la 112, Poliția a început cercetări pentru moarte suspectă. Cadavrul a ajuns la Vaslui, la Medicina Legală, unde medicii legiști au constatat că bărbatul a decedat din cauze naturale.

Între timp, câteva persoane din sat, dar și reprezentanții Primăriei, s-au apucat să pregătească înmormântarea cum se cuvine, mai rămânea doar ca Primăria să aducă mortul de la morgă.

Miercuri, însă, când toată lumea era la biserică, cu pomeni, colivă, prapuri și cu pachetele cu alimente pentru dat de pomană pregătite, reprezentații Primăriei au anunțat că mortul nu va putea lua parte la… eveniment. Adică trebuie să mai stea zece zile la morgă, deoarece nu are apaținători, abia apoi poate să fie declarat „caz social”.

Așa că popa „a făcut o slujbă de sfințire a mâncării, care a fost dată de pomană celor prezenți, s-au strâns prosoapele, s-a strâns tot și asta a fost”, au spus cei care s-au ocupat de înmormântare, care va trebuie reluată din nou peste câteva zile.