Inovație în stomatologie. Inteligența artificială poate să anticipeze cu o precizie uimitoare apariția cariilor

Publicat: 13 iul. 2025, 16:35, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Inovație în stomatologie. Inteligența artificială poate să anticipeze cu o precizie uimitoare apariția cariilor

Oamenii de știință au dezvoltat primul sistem de inteligență artificială din lume capabil să prezică riscul apariției cariilor dentare precoce la copii, pe baza caracteristicilor microbiene, atingând o rată de precizie de peste 90%.

Primul sistem de inteligență artificială din lume capabil să prezică riscul de apariție a cariilor dentare în copilărie

Cariile dentare precoce, cea mai răspândită boală cronică a copilăriei la nivel mondial, afectează în mod disproporționat anumiți dinți, un mister care a rămas nerezolvat până în prezent.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Stomatologie a Universității din Hong Kong, Academia Chineză de Științe, Spitalul Stomatologic Qingdao și Spitalul pentru Femei și Copii Qingdao a făcut o descoperire revoluționară.

Oamenii de știință au dezvoltat primul sistem de inteligență artificială din lume capabil să prezică riscul de apariție a cariilor dentare în copilărie pentru fiecare dinte în parte. Acest lucru se realizează pe baza caracteristicilor microbiene și se atinge o rată de precizie de peste 90%.

Comunități microbiene specifice dinților

Cercetarea a fost condusă de profesorul Shi Huang, profesor asistent de microbiologie la Divizia de Științe Orale Aplicate și Îngrijire Dentară Comunitară a Facultății de Stomatologie din Hong Kong.

Echipa include, de asemenea, Yufeng Zhang, doctorand la aceeași facultate, profesorul Jian Xu de la CAS-QIBEBT, dr. Fei Teng de la Spitalul Stomatologic Qingdao și dr. Fang Yang de la Spitalul de Femei și Copii din Qingdao.

Echipa de cercetare a efectuat cea mai cuprinzătoare analiză de până în prezent a comunităților microbiene specifice dinților la copiii mici cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. S-a utilizat o abordare inovatoare care a combinat secvențierea 16S rRNA de ultimă generație cu metagenomica shotgun pentru analiza compoziției și funcționalității microbiene.

Prin urmărirea a 2.504 probe individuale de placă dentară prelevate de la 89 de preșcolari pe parcursul a aproape un an, au fost descoperite modele distincte care prezic apariția cariilor dentare.

Ce a arătat studiul

La baza descoperirii se află un gradient microbian remarcabil de la anterior la posterior în cavitatea bucală sănătoasă. Studiul a constatat că dinții frontali (incisivii) adăpostesc în mod natural comunități bacteriene diferite de cele din dinții posteriori (molarii), creând un model spațial previzibil în întreaga cavitate bucală.

Acest gradient, menținut de factori precum fluxul salivar și anatomia dinților, este perturbat atunci când încep să se formeze cariile. Cercetătorii au identificat schimbări bacteriene specifice care apar cu mult înainte de apariția cariilor vizibile, inclusiv migrația microbilor asociați incisivilor către molari și viceversa.

O realizare cu adevărat extraordinară

Cea mai importantă realizare a echipei a fost dezvoltarea Spatial-MiC, primul sistem de inteligență artificială din lume care prezice riscul de apariție a cariilor la fiecare dinte în parte, pe baza comunităților microbiene complexe.

Sistemul analizează aceste modele microbiene pentru a evalua riscul de apariție a cariilor. Combinând datele din comunitatea microbiană a unui dinte cu informații de la dinții vecini, Spatial-MiC a atins o precizie de 98% în detectarea cariilor existente.

Cariile dentare precoce, cea mai frecventă boală cronică a copilăriei la nivel mondial

Dar și o precizie de 93% în predicția cariilor cu două luni înainte ca acestea să devină clinice. Aceasta reprezintă o îmbunătățire majoră față de metodele actuale de evaluare a întregii cavități bucale, care adesea nu detectează semnele de avertizare timpurie. Potrivit oamenilor de știință, cariile dentare precoce rămâne în acest moment cea mai frecventă boală cronică a copilăriei la nivel mondial.