INS: Călătoriile din 2021 s-au făcut aproape integral pentru vacanță, nu business

Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi în anul 2021 a fost de 17.861.300, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,0%, pentru cele de afaceri şi motive profesionale de 2,2%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc) de 4,8%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai multe călătorii efectuate în anul 2021 au fost cele de 1-3 înnoptări, 62% din totalul călătoriilor pentru afaceri şi motive profesionale şi 61,2% din totalul călătoriilor pentru vacanţe.

Ca şi în anii anteriori s-a menţinut preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 53,8% dintre aceştia preferând cazarea la rude şi prieteni. Urmează cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 22,8% şi alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) în proporţie 15,1%. Restul modalităţilor de cazare, respectiv locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), case de vacanţă (locuinţe particulare), campinguri şi alte tipuri de cazare fără plată au fost preferate de 8,3% dintre turişti.

În cadrul călătoriilor de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 31,9% în hoteluri şi unităţi similare. Alte modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 23,5% în alte tipuri de cazare fără plată, 22,3% la rude şi prieteni şi în locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat) 13,5%. Restul modalităţilor de cazare au fost preferate de 8,8% dintre turiştii participanţi la acest tip de călătorie.

Luna de vârf pentru călătoriile de afaceri a fost luna februarie pentru călătoriile interne, cu 13,2% din totalul acestui tip de călătorii şi luna ianuarie pentru călătoriile externe (20%).

În proporţie de 95,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate, realizate în anul 2021, au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 91,5% din totalul acestor călătorii.

În 2021, rezidenţii români au cheltuit peste 16,379 miliarde de lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, din care 80,7% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 19,3% pentru cele care au vizat destinaţii externe.

Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţă în anul 2021, 81,8% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 18,2% pentru călătoriile în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...