INS: Românii reduc consumul de pâine, dar mănâncă mai multă carne

Publicat: 30 iun. 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
INS: Românii reduc consumul de pâine, dar mănâncă mai multă carne

Consumul de pâine și produsele de franzelărie s-a redus, în 2021, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, spre deosebire de celelalte alimente de bază pentru care cererea a crescut.

Astfel, consumul mediu lunar de pâine și produse de panificație pe ansamblul gospodăriilor a fost de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în anul anterior, ceea ce înseamnă annual o cantitate de 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020).

În același timp, consumul de carne şi preparate din carne a fost la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a atins, în 2021, de 3,88 kg/persoană, în creştere faţă de 2020. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 5,37 kg/persoană lunar, mai mult cu 0,31 kg/persoană lunar, raportat la anul anterior, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 64,38 kg/persoană.

„Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, subliniază INS.

La lapte, consumul a fost, în anul 2021, în medie, lunar, de 5,45 litri/persoană (5,33 litri/persoană în 2020). Nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (5,81 litri/persoană în 2020 şi 5,95 litri/persoană în 2021), iar cel mai scăzut în cele de şomeri.

Consumul de brânzeturi şi smântână a fost mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,77 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,25 kg/persoană).

De asemenea, cartoful a fost un aliment consumat în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2021, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg, iar pensionarii au depăşit acest nivel cu un consum de 3,26 kg.

Consumul de legume şi conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,46 kg/persoană.

În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020.