INS: Scăderea economiei de anul trecut a fost de 3,9%

Produsul Intern Brut a scăzut în 2020 cu 3,9% comparativ cu 2019, după o revenire puternică a economiei în ultimul trimestru al anului, de 5,5% față de trimestrul anterior, conform estimărilor semnal ale Institutului Național de Statistică (INS).

Datele confirmă revenirea în „V” de care vorbea premierul Florin Cîțu de anul trecut. România a reușit să încheie anul mai bine decât prognozau instituțiile internaționale, care vedeau o scădere de peste 5%.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată de INS ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul IV 2020, nefiind însă, înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 10 din 12 ianuarie 2021.

• Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

1 COMENTARIU

  1. „Astfel: rezultatele primului trimestru al anului 2020, comparativ cu trimestrul al patrulea al anului 2019, au fost revizuite de la 100,0 la sută la 100,2 la sută; rezultatele celui de-al treilea trimestru al anului 2020, comparativ cu al doilea trimestru al anului 2020, au fost revizuite din 105,8% până la 106,1% “

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...