INS: Scăderea economiei de anul trecut a fost de 3,9%

Produsul Intern Brut a scăzut în 2020 cu 3,9% comparativ cu 2019, după o revenire puternică a economiei în ultimul trimestru al anului, de 5,5% față de trimestrul anterior, conform estimărilor semnal ale Institutului Național de Statistică (INS).

Datele confirmă revenirea în „V” de care vorbea premierul Florin Cîțu de anul trecut. România a reușit să încheie anul mai bine decât prognozau instituțiile internaționale, care vedeau o scădere de peste 5%.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată de INS ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul IV 2020, nefiind însă, înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 10 din 12 ianuarie 2021.

• Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Sebastian Burduja, convins că sectorul energiei nucleare va renaște. România ar putea finaliza proiectul Cernavodă

Sebastian Burduja, convins că sectorul energiei nucleare va renaște. România ar...

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este convins că sectorul nuclear este pe punctul de a renaște. Dacă în trecut oamenii erau sceptici cu privire la...

Furia internetului: ”Cea mai frumoasă femeie din lume” șochează cu imagini...

Un nou val de controverse a lovit internetul după ce Paige Spiranac, fostă jucătoare profesionistă de golf și desemnată ”cea mai frumoasă femeie din...