Instagram, acuzată că a sugerat copii prădătorilor sexuali prin algoritmii săi. Dezvăluiri grave din procesul Meta
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/instagram-pexels-photo-5053740.webp)
Platforma Instagram, deținută de Meta și condusă de Mark Zuckerberg, se află în centrul unui scandal major, după ce Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din Statele Unite a prezentat dovezi alarmante în cadrul procesului antitrust împotriva companiei. Conform unui document intern din 2019, algoritmii automatizați ai platformei au facilitat interacțiunile nepotrivite între prădători online și copii, sugerând în mod activ conturi de minori către utilizatori cu comportamente suspecte.
Instagram, instrument pentru prădătorii sexuali
Raportul intitulat „Interacțiuni nepotrivite cu copiii pe Instagram”, realizat de Meta în iunie 2019, a dezvăluit că 27% dintre recomandările de urmărit făcute conturilor cu comportamente potențial prădătoare vizau profile ale unor minori, scrie publicaţia Breitbart. Mai grav, în doar trei luni, aproximativ 2 milioane de conturi de minori au fost recomandate acestor persoane. De asemenea, 7% din toate recomandările de urmărit făcute adulților vizau minori.
FTC a adus și alte date șocante: dintr-o analiză a 3,7 milioane de rapoarte făcute de utilizatori privind comentarii inadecvate, o treime proveneau de la minori. În rândul celor sub 18 ani care au raportat astfel de cazuri, 54% au semnalat conturi de adulți.
Aceste informații sunt folosite de FTC pentru a susține că achiziția Instagram de către Meta a dus la lipsa de investiții în siguranța utilizatorilor și la crearea unui mediu periculos pentru copii. Potrivit mărturiilor și emailurilor interne prezentate în instanță, CEO-ul Mark Zuckerberg ar fi blocat alocarea resurselor pentru securitate, temându-se că Instagram va diminua implicarea utilizatorilor pe Facebook.
Chiar și Guy Rosen, directorul pentru securitate informațională la Meta, a recunoscut încă din 2018 că Instagram era „în urmă” față de Facebook în privința integrității și protecției utilizatorilor. Documentele interne arată că echipele de siguranță de pe Instagram erau subdimensionate și fără resurse suficiente pentru a combate problemele grave, precum exploatarea copiilor, prostituția, violența și hărțuirea.
Într-un comunicat oficial, Meta a subliniat că a făcut eforturi pentru a proteja adolescenții: conturile minorilor sunt private în mod implicit, adulții cu comportamente suspecte sunt blocați să interacționeze cu ei, iar modificările de setări necesită aprobarea părinților pentru utilizatorii sub 16 ani. Compania afirmă că a investit constant în siguranța copiilor și a contribuit la modificări legislative pentru raportarea mai eficientă a cazurilor de „grooming”.