Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului dezaprobă validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă

Plenul Camerei Deputaţilor a votat astăzi, 17 februarie, validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care arată implicarea sa în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989, se arată într-un comunicat al instituției transmis G4Media.ro.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2009, având ca scop principal investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri.

„O ofensă la adresa memoriei miilor de victime”

IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989.

IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a <procesului comunismului>”, se mai arată în comunicatul IICMER.

Francisc Tobă, poveste lungă

Francisc Tobă a fost ales pe listele de parlamentari AUR după ce partidul din care face Partidul Neamul Românesc (condus de Ninel Peia), a încheiat un protocol electoral cu AUR.

Pe 1 februarie, a.c, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă.

În locul acestuia, AUR o propunea pe Raluca Maria Borta, solicitarea fiind trimisă Comisiei de validare. Potrivit adresei transmise Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, Francisc Tobă nu mai are calitatea de membru al Alianţei pentru Unirea Românilor, fiind exclus din partid.

Solicitarea AUR a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...