Întâlnire a Primăriei București cu piața imobiliară după suspendarea PUZ-urilor de sector

Publicat: 18 mart. 2021, 12:30, de Răzvan Zamfir, în Imobiliare , ? cititori
Întâlnire a Primăriei București cu piața imobiliară după suspendarea PUZ-urilor de sector

Zilele trecute a avut loc prima întâlnire a Primăriei București cu piața imobiliară după suspendarea PUZ-urilor de sector, iar concluzia a fost că trebuie schimbat narativul din spațiul public și eliminarea disconfortului din București.

„Trebuie schimbat narativul din spațiul public. Nu dorim disconfort în București și ne asumăm public că nu vom avea șantiere blocate în Capitală. Se impun măsuri de corecție la nivelul PMB, pentru că instituția este total ineficientă acum și lucrăm în acest moment la proiecte de digitalizare, proiecte de Parteneriat Public – Privat sau soluții de concesiuni publice. De exemplu, pe terenurile care azi sunt în curs de autorizare dorim să stimulăm parcări supraetajate, prin granturi publice, care ulterior să rămână la dezvoltatori”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimar al Bucureștiului.

Întânirea a avut loc, în cadrul unei mese rotunde organizate de Bucharest Real Estate Club cu reprezentanții companiilor imobiliare și reprezentanții Primăriei București. La eveniment au participat de asemenea Sebastian Buși – Consilier General PMB, Președintele Comisiei pentru Mediul de Afaceri din cadrul PMB și Constantin Hazarian, Președinte, Comisia de Urbanism și Amenajarea teritoriului, PMB.

„Trebuie să urgentăm finalizarea Planului Urbanistic General, pentru că unele reglementări se suprapun, precum străzi care apar peste cladiri existente. Vrem să corectăm aceste probleme pentru a da drumul la predictibilitate pentru mediul de business și a nu mai permite abateri de la legislația de urbanism. Ne vom reîntâlni peste 3 luni și vom prezenta stadiul măsurii”, a mai spus viceprimarul Bucureștiului.

Stabilitate și predictibilitate

„Nu trebuie stigmatizată toată piața imobiliară, iar suspendarea temporară a PUZ-urilor Coodonatoare ale Sectoarelor nu îi vizează pe investitorii corecți, care dezvoltă în parametri legali, plătesc taxe și asigură locuri de muncă. Această acțiune e un prilej pentru administrație să a le reanalizeze și corecteze acolo unde sesizează erori. Acest efort trebuie dublat de o accelerare a realizării unui nou PUG, care să conducă la o dezvoltare durabilă, strategică, accelerată,  la mai multă predictibilitate și transparență în domeniul imobiliar”. a declarat Constantin Hazarian, Președinte, Comisia de Urbanism și Amenajarea teritoriului, PMB.

Masa rotundă a avut loc în contextul în care Consiliul General al Primăriei Municipiului București a decis la finalul lunii februarie suspendarea Planurilor Urbanistice din cinci sectoare pentru o durată de 12 luni. 

„Transparența administrației locale și predictibilitatea legislativă sunt criterii cheie care ghidează investitorii în procesul decizional. Pentru a atrage investiții sustenabile, avem nevoie de dialog și suport din partea administrației, așa cum se întâmplă în toate capitalele europene”, a declarat Antoanela Comșa, Președinte AREI – Asociația Investitorilor Imobiliari și General Manager Gran Via Real Estate, un investitor spaniol cu peste 2.000 de proiecte livrate în București.