Întâlnire a rușilor lipoveni

Știm cu toții că, printre alte etnii cu care trăim în pace și înțelegere, sunt și rușii lipoveni. Ei sunt, la modul serios, oameni cu frică de Dumnezeu, harnici, ospitalieri, veseli. Nu greșim dacă spunem că rușii lipoveni sunt mai credincioși ca noi și, pentru ei, biserica e tot.

Iar icoana și crucea staroveră, adică e diferită crucea asta, căci are opt brațe, ocupă un rol important în viața rușilor lipoveni. Nici icoana, nici crucea staroveră nu sunt la rușii lipoveni atârnate pe perete, ci sunt așezate pe rafturi, pe polițe, sprijinite de perete, la vedere.

Căci, spun ei, „Iisus a fost spânzurat pe cruce, nu pus pe perete”. Se spune că rușii lipoveni, dacă se duc în vreo vizită la unul de-al lor, întâi se închină la icoane și la crucea staroveră, și apoi spun bună ziua.

Cei mai mulți ruși lipoveni locuiesc în Dobrogea. Dar nu doar acolo îi găsim. Avem ruși lipoveni și la Suceava. Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Pantelimon, Mare Mucenic și Tămăduitor, pe rit vechi, în localitatea Lipoveni (Socolințî) din Suceava, s-a sfințit locul unde se va înălța crucea staroveră, simbolul credinței și dorinței de păstrare a identității religioase a rușilor lipoveni.

La această acțiune culturală numită „Legătura dintre veacuri – o istorie vie”, organizată de CRLR, în perioada 08 – 11.08.2022, la Lipoveni (prima comunitate de ruși lipoveni atestată în România),  județul Suceava, au participat membri din partea tuturor comunităților locale din țară, respectiv: Tulcea, Mahmudia, Sarichioi, Carcaliu, Brăila, Constanța, Ghindărești, Brătești, Iași, Roman, Botoșani, Suceava, Focuri, Fălticeni, Manolea, Climăuți.

Acțiunea s-a vrut un prilej de a înnoda legăturile spirituale și culturale între rușii lipoveni din toate colțurile țării și s-a putut ține și desfășura prin implicarea deputatului Silviu Feodor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...