Inteligența artificială poate afla ce tip de orientare politică avem. Cum?

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a dezvoltat un algoritm de inteligență artificială care s-a dovedit a fi puțin peste 70% precis în a ghici afilierea politică a unei persoane.

Totul după ce a studiat o singură fotografie a acesteia. În lucrarea cercetătorilor,  publicată în revista Scientific Reports, este descrisă realizarea și testarea algoritmului și cât de bine a funcționat acesta. Să rezumăm: pe baza unei fotografii, un algoritm de inteligență artificială poate ghici orientarea politică a unei persoane. Pe ce s-a bazat echipa de cercetători?

De cele mai multe ori, oamenii poartă pălării, tricouri sau îmbrăcăminte cu nasturi pentru a-și declara afilierea politică, în special în timpul ciclurilor electorale. Totuși, e posibil ca aceștia să-și anunțe afilierea în moduri pe care nu le cunosc, prin expresiile faciale, conform cercetătorilor din California.

Aceștia s-au bazat s-au bazat pe munca anterioară cu un sistem de inteligență artificială pe care l-au dezvoltat, sistem care citea orientarea sexuală a unei persoane, potrivit TechXplore. De data aceasta, ei s-au întrebat dacă expresiile faciale sau postura ar putea spune ceva despre convingerile politice ale unei persoane, în mod specific, dacă au fost liberale sau conservatoare.

Și-au instruit sistemul cu date de pe un site de întâlniri

Sistemul de inteligență artificială pe care cercetătorii l-au construit seamănă foarte mult cu altele concepte realizate pentru a oferi detalii ce nu pot fi observate uman. Ulterior, aceștia și-au instruit sistemul AI cu date de pe un site de întâlniri și alte site-uri care prezintă fotografii de profil și afilieri politice.

Sistemul AI a căutat corelații ale caracteristicilor faciale și posturii capului cu orientare politică. Apoi, și-au testat sistemul cu fotografii și sistemul a ghicit dacă oamenii descriși sunt identificați drept liberali sau conservatori. Algoritmul s-a dovedit a fi corect în aproximativ 71% din timp atunci când a ghicit între persoane cu aspect similar și 73% atunci când a ghicit între persoane cu aspect general.

Oamenii de știință nu au reușit să identifice exact ce tipuri de caracteristici faciale corela sistemul lor, dar au găsit unele tendințe precum orientarea capului și expresia emoțională, care păreau să ofere câteva indicii. Oamenii care s-au uitat direct la cameră, de exemplu, au fost considerați a fi mai liberali. Pe de altă parte, cei care arătau dezgust au avut tendința de a fi considerați mai conservatori, potrivit sursei menționate.

Cercetătorii au recunoscut că ar fi dificil de reprodus rezultatele experimentului lor, deoarece nu pot distribui fotografiile pe care le-au folosit în studiu din motive de confidențialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...