Inteligența artificială revoluționează diagnosticul afecțiunilor cutanate. Soluția cercetătorilor pentru zonele izolate

Publicat: 23 iul. 2025, 14:14, de Carmen Ciripoiu, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Inteligența artificială revoluționează diagnosticul afecțiunilor cutanate. Soluția cercetătorilor pentru zonele izolate

O echipă de cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, condusă de Tess Watt, a dezvoltat un sistem bazat pe inteligență artificială pentru diagnosticarea precoce a cancerului de piele și a altor afecțiuni cutanate. Acesta este utilizabil fără conexiune la internet și ideal pentru zonele izolate și defavorizate.

Sistemul are o acuratețe de 85%

Sistemul inovator folosește un Raspberry Pi, un dispozitiv portabil care analizează imagini ale pielii comparându-le cu o bază de date vastă, având o acuratețe de 85%.

Proiectul, realizat în colaborare cu London South Bank University, Edinburgh Napier University și Fundația Hallas din Grecia, vizează regiuni rurale și comunități defavorizate, reducând timpul de diagnostic și putând astfel să salveze multe vieți.

Sistemul nu este încă testat în clinici

Deși netestat încă în clinici, sistemul bazat pe inteligența artificială este în discuții cu NHS Scotland pentru un proiect-pilot în 2 ani, cu planuri de extindere în Scoția și global. Sistemul este și foarte simplu de folosit. Pacientul fotografiază zona afectată cu camera conectată la Raspberry Pi.

Imaginea este comparată în timp real cu o bază de date cu mii de imagini de leziuni cutanate, folosind algoritmi de învățare automată. Sistemul semnalează totodată și riscurile care necesită investigații suplimentare. Ulterior, rezultatul este transmis medicului de familie pentru un plan de tratament.

„În cazul unei pene de rețea sau a unei erori a serviciilor cloud, astfel de dispozitive trebuie să funcționeze în siguranță, menținând funcțiile clinice esențiale. Asigurarea acestei robusteți în dispozitive medicale accesibile este esența cercetării noastre”, a declarat dr. Christos Chrysoulas, profesor asociat și supervizor al proiectului.

Care sunt avantajele acestui nou sistem

Sistemul proiectat de oamenii  de știință funcționează fără internet, fiind ideal pentru regiuni izolate. Raspberry Pi are un cost accesibil, e vorba de aproximativ 35-70 de dolari. Este un suport pentru pacienții imobilizați, întrucât familiile acestora pot fotografia leziunile rudelor lor. Pe de altă parte, sistemul reduce timpii de așteptare, eliminând necesitatea consultațiilor fizice inițiale.

Un proiect pilot ar putea ieși în 2027

Un prototip funcțional a fost prezentat de laboratorul de tehnologii medicale al Heriot-Watt, demonstrând analiza leziunilor cutanate. Sistemul nu a fost încă testat în clinici, dar echipa negociază cu NHS Scotland pentru un proiect pilot în 2027.