Inteligența artificială ”vede” riscul de cancer mamar în următorii cinci ani

Publicat: 28 mart. 2024, 17:08, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Inteligența artificială ”vede” riscul de cancer mamar în următorii cinci ani
foto: Sfatul medicului

Inteligența artificială (IA) este capabilă să prezică, pe baza rezultatelor radiografiilor și mamografiilor, care este riscul de apariție a cancerului de sân în următorii cinci ani.

Este noul model de inteligență artificială (IA) conceput de cercetătorii de la Universitatea Duke (SUA), potrivit unui nou studiu publicat în Journal Radiology.

Pe de o parte, IA este privită cu suspiciune. Pe de altă parte, a devenit o oportunitae în cercetarea medicală. Astfel, cercetătorii de la Universitatea Duke din Durham (Carolina de Nord) au realizat o nouă versiune a IA  care permite prezicerea cancerului mamar înainte cu 1- 5 ani.

Inteligența artificială: o nouă versiune

Comparativ cu modelul anterior, noua versiune pune accentual și pe interesul clinic al ”asimetriei sânilor” și diferențele între aceștia. ”Anterior, diferențele dintre țesutul sânului stâng și drept erau folosite doar pentru a ajuta la detectarea cancerului, nu pentru a-l prezice. Am descoperit că Mirai folosește comparații între părțile stânga și dreapta, ceea ce ne-a permis să proiectăm o rețea mult mai simplă, care să compare și între părți”, spune Jon Donnelly.

În cadrul acestei cercetări, autorii studiului au analizat 210.067 mamografii de la 81.824 de pacienți, între ianuarie 2013 și decembrie 2020.

Mamografia și ecografia

Doctorul Cristian Viișoreanu spune că mamografia și ecografia mamară reprezintă cele mai importante metode pentru diagnosticarea cancerului de sân.

”Mamografia reprezintă metoda principală de examinare a sânilor la femei pentru depistarea cancerului de sân. După împlinirea vârstei de 40 de ani, se recomandă efectuarea de mamografii anual, examinare care ar trebui să se programeze la câteva zile de la sfârșitul perioadei menstruale. Prin această metodă de screening, se detectează și se analizează microcalcificările, singurul semn de cancer mamar.

 Ecografia mamară reprezintă metoda de elecție pentru depistarea leziunilor la nivelul sânului cu structură fibroglandulară. Este metoda de primă intenție pentru investigarea mamară la femeile tinere, înaintea vârstei de 40 ani. Ecografia mamară este recomandată în obiectivarea leziunilor depistate mamografic, are o specificitate crescută față de mamografie …”.

Organizaţia Mondială  a Sănătăţii recomandă screeningul organizat populațional, prin mamografie, adresat populației feminine cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare.

În România, în 2020, potrivit Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, s-au înregistrat:

* 12.085 cazuri noi de cancer de sân, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 65.8‰oo

* 3.918 decese prin cancer de sân, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 17.4‰oo .