Intelligent World 2030: Cum vom experimenta asistența medicală în viitor?

Publicat: 16 nov. 2021, 15:56, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Intelligent World 2030: Cum vom experimenta asistența medicală în viitor?

În ultimul deceniu, sănătatea globală în ansamblu s-a schimbat semnificativ. Speranța de viață a crescut, rate mortalității infantile a scăzut, iar ritmul de îmbătrânire a populației se accelerează la nivel mondial.

Potrivit raportului World Health Statistics 2021 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), speranța de viață globală a crescut de la 66,8 ani în 2000 la 73,3 ani în 2019, în timp ce previziunile arată că 16,5% din populația globală va avea peste 60 de ani până în 2030. Acest lucru prezintă un set complet nou de provocări.

Noi provocări

O populație mai în vârstă indică o creștere a cererii de servicii medicale. Dar până în 2030, va exista un deficit global estimat de 5,7 milioane de asistente și 18 milioane de lucrători din domeniul sănătății.

Există, de asemenea, o distribuție inegală a resurselor medicale și a accesului la asistență medicală în întreaga lume. Până în 2030, se va preconiza un deficit global de 5,7 milioane de asistente și 18 milioane de lucrători din domeniul sănătății.

Pentru a ajuta la abordarea acestor probleme, explorăm trei direcții în ceea ce privește tehnologia în domeniul sănătății în raportul nostru Intelligent World 2030:

  • utilizarea tehnologiilor de calcul pentru a identifica potențiale probleme de sănătate
  • medicină de precizie și planuri de tratament
  • utilizarea sinergiilor cloud-edge-dispozitive pentru a face serviciile de asistență medicală independente de locație.

Deoarece majoritatea oamenilor se pot bucura acum de o durată lungă de viață, trebuie să ne asigurăm o calitate mai bună a vieții prin îmbunătățirea „duratei de sănătate”.

O înțepătură preventivă

Potrivit OMS, 60% dintre boli sunt cauzate de factori de stil de viață, iar 7 din 10 persoane mor acum din cauza bolilor netransmisibile, ceea ce înseamnă că ar trebui să începem să ne mutăm atenția de la tratament la prevenire.

Monitorizarea în timp real a sănătății și modelarea datelor de sănătate ne pot ajuta să cultivăm stiluri de viață mai sănătoase și să integrăm în mod conștient prevenirea bolilor în structura vieții noastre de zi cu zi.

Până în 2030, se așteaptă că vom putea urmări indicatorii fizici ai corpului nostru în timp real, cu tehnologii sensibile de biosenzori și dispozitive inteligente.

Tehnologii precum Big Data și IoT vor permite medicilor să construiască grafice de cunoștințe bazate pe datele utilizatorilor, inclusiv indicatori de sănătate, diagnostice medicale și rezultate ale tratamentului.

Graficele de cunoștințe de sănătate ne vor permite simultan să ne gestionăm sănătatea în mod independent, reducând dependența de medici. Împreună cu IoT și AI, modelarea datelor personale de sănătate este acum o perspectivă realistă în viitorul apropiat.

De asemenea, vom putea combina graficele de cunoștințe de sănătate cu grafice de cunoștințe medicale pentru a prezice riscul de boli și starea viitoare de sănătate și pentru a obține informații mai precise despre afecțiunile medicale, inclusiv simptome, medicamente, factori de risc și diagnostice ale medicilor. Medicii pot folosi aceste informații pentru a realiza un diagnostic mai rapid și mai precis.

Tehnologia poate fi folosită pentru a monitoriza și a prezice răspândirea bolilor infecțioase. De exemplu, o companie de tehnologie a folosit procesarea limbajului natural și învățarea automată pentru a colecta date din sute de mii de surse publice, inclusiv declarații de la organizații oficiale de sănătate publică, instituții media digitale, agenții globale de bilete de avion, precum și rapoarte privind sănătatea animalelor și populația. demografice, pentru a analiza răspândirea bolii 24 de ore pe zi.

Tratament Personalizat

Conduse de tehnologiile digitale, soluțiile de tratament extrem de personalizate vor deveni o realitate în viitor. Exemplele includ modul în care puterea de calcul de înaltă performanță și sistemele de învățare profundă extrem de inteligente vor fi utilizate pe scară largă în domenii precum medicina de precizie, radioterapia adaptivă și roboții de reabilitare. Acuratețea și viteza pe care o permite tehnologia schimbă tratamentul de la „mărime unică pentru toate” la „la comandă”.

AI poate ajuta medicii să dezvolte planuri de tratament personalizate analizând mii de rapoarte de patologie și planuri de tratament și determinând care ar fi cel mai potrivit pentru fiecare pacient.

Folosind aceste date, medicii pot determina noi cursuri de tratament pentru pacienți în timp real, pe baza stării lor de sănătate actuale, în orice moment.

În timpul radioterapiei tradiționale, radiațiile sunt direcționate către locația generală a țesutului canceros pentru a ucide celulele canceroase, dar, deoarece zona vizată este destul de largă, radiația ucide, de obicei, un număr mare de celule sănătoase, aducând o taxă semnificativă asupra corpului pacientului. Cu ajutorul tehnologiei AI, sistemele de terapie cu radiații adaptive (ART) pot identifica automat modificările în poziționarea leziunilor și pot contura mai precis zonele țintă pentru tratamentul cu radiații. Acest lucru ajută la concentrarea radiațiilor doar asupra celulelor canceroase și reduce deteriorarea țesutului sănătos.

„Spitalul de acasă”

Industria de asistență medicală explorează în mod activ modalități de a construi sisteme coordonate de telemedicină prin sinergia dintre cloud computing, edge computing și computerul pe dispozitiv. Aceasta înseamnă că dispozitivele medicale portabile sunt setate să devină disponibile în spitale, comunități și gospodării la nivel de bază. Aceste dispozitive colectează date medicale în timp real și încarcă date în cloud pentru procesare, permițând utilizatorilor să acceseze servicii coordonate de telemedicină și să țină evidența sănătății lor din confortul casei lor.

În mod tradițional, pacienții merg la spitale sau unități de tratament specializate pentru examinări medicale și diagnostice în persoană, care pot fi departe. În viitorul apropiat, ar putea exista servicii de diagnosticare bazate pe cloud care să conecteze pacienții cu experți de top online, oriunde în lume.

Medicii vor putea în curând să acceseze rezultatele imagistice medicale și instrumente de diagnosticare asistate de inteligență artificială prin cloud. Imaginile medicale, rezultatele examinărilor și dosarele medicale vor fi sincronizate în timp real.

Prin aplicarea unui model „colectare date dispozitiv + 5G + cloud computing”, imaginile medicale pot fi partajate mai ușor între spitalele comunitare și centrele medicale. După ce imaginile sunt capturate pe dispozitivele medicale din spitalele comunitare, acestea pot fi încărcate automat în cloud. Experții din centrele medicale pot accesa apoi imaginile de pe cloud și pot emite rapoarte de diagnosticare.

Pe măsură ce componentele devin mai mici și tehnologia chipului avansează, dispozitivele portabile care scad pragul pentru examinările medicale profesionale ar putea face ca examinările medicale mobile să devină realitate. Un exemplu în acest sens ar putea fi un scaner cu ultrasunete portabil, cu informații colectate prin aplicații pentru smartphone.

Până în 2030, tehnologia va permite accesul la diverse aplicații care ne vor ajuta să rămânem mai sănătoși decât oricând.