Interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până în iulie 2022, iar gazele din Azerbaidjan vor ajunge în România

Publicat: 11 iul. 2021, 21:30, de Răzvan Zamfir, în Energie , ? cititori
Interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va fi finalizat până în  iulie 2022, iar gazele din Azerbaidjan vor ajunge în România

Interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât gazele din Azerbaidjan să ajungă în România, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Am avut o întâlnire de lucru cu omologul meu din Bulgaria – ministrul Energiei Andrey Zhivkov, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, de la Sofia. Discuţiile s-au concentrat pe viitoarele acţiuni pentru întărirea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, dar şi despre viitoare proiecte comune de investiţii în domeniul energiei regenerabile (hidro şi offshore wind), despre creşterea interconectării pentru transportul energiei electrice”, a arătat Popescu.

El a adăugat că a primit asigurări că interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia va fi finalizat până în luna iulie 2022, astfel încât Coridorul Vertical să fie operaţional, iar gazul azer şi gazele naturale lichefiate din porturile greceşti să poată ajunge în BRUA.

La finalul anului trecut, Azerbaidjanul a demarat livrările comerciale de gaze naturale spre Europa prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), intrând pe o piaţă energetică foarte profitabilă, care este dominată de Rusia, transmite Reuters.

TAP este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

În prezent, Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa şi anul viitor intenţionează să îşi majoreze exporturile spre piaţa europeană, care include şi Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi pentru Grecia şi Bulgaria. Azerbaidjanul livrează deja gaze naturale Turciei.