Interesant: De ce unii oameni nu fac Covid

Toți în jurul lor bolnavi de Covid, iar ei nimic! Există asemenea oameni și încă de la începutul pandemiei s-a ivit întrebarea „Ce au atât de special acești de nu se infectează?”. Cercetătorii au acum o explicație.

Se pare că aceste persoane au o memorie imunitară care face ca, în momentul în care virusul Sars-cov-2 intră în organism, el este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în stadiul incipient, astfel încât testele PCR și anticorpii au un rezultat negativ, potrivit  The Guardian.

Aproximativ 15% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care au fost monitorizați, la Londra, în timpul primului val al pandemiei par să se încadreze în acest scenariu. Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate mult mai durabilă. Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al studiului, spune că până acum nu se știa dacă aceste persoane au reușit să evite complet virusul sau l-au eliminat în mod natural înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină.

Celule T de memorie, deja existente

În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți la studiu nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 niciodată. Cu toate acestea, probele de sânge au arătat că aceștia au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Au avut, de asemenea, creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale. Studiul sugerează că un subgrup avea deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune și care i-au protejat de Covid-19. Aceste celule imunitare „depistează” proteinele din mecanismul de replicare – o parte a Covid-19 împărțită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu. „Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Imunitate pe termen lung

Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, a declarat că studiul relevă că participanții au avut „suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșa un răspuns cu anticorpi”.

Descoperirea este importantă deoarece răspunsul imun dat de celulele T relevă o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe activarea anticorpilor împotriva proteinei care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe. Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole