Interesul pentru Ozempic scade în favoarea unui tratament de la Elli Lilly

Publicat: 09 iul. 2024, 14:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Interesul pentru Ozempic scade în favoarea unui tratament de la Elli Lilly
obezitate Ozempic Mounjaro

Celebrul Ozempic ar putea pierde supremația în privința scăderii în greutate, în favoarea medicamentului Mounjaro.

În urma unui prim studiu care a compararat cele două medicamente, datele arată că Mounjaro, produs de compania americană Eli Lilly,  s-a dovedit mai eficace în comparație cu Ozempic, produs de grupul danez Novo Nordisk, în privința reducerii greutății corporale.

În grupul Mounjaro, pacienții au fost „mai susceptibili de a obţine o pierdere în greutate  cu 5%, 10% sau 15% şi mai mult”, comparativ cu cei care au luat Ozempic. Este concluzia studiului publicat recent în revista JAMA. Iar la pacienţii care au primit Mounjaro ” s-au constatat reduceri mai mari în greutate la 3, 6 şi 12 luni”, a adăugat studiul.

Eficacitate mai mare

Conform studiulu, pacienţii care au beneficiat de Mounjaro au pierdut, spre exemplu, în medie, circa 15% din greutate după un an, comparativ cu aproximativ 8% în cazul Ozempic,.
Cercetarea a analizat datele a peste 18.000 de adulţi din Statele Unite între mai 2022 – luna în care Mounjaro a fost aprobat – şi septembrie 2023.
Cele două tratamente sunt injectabile. Ele sunt aprobate de autorităţile sanitare pentru tratarea diabetului de tip 2, însă studiul a inclus şi pacienţi care nu prezentau această patologie. Întrucât aceste medicamente şi-au demonstrat eficacitatea în ceea ce priveşte pierderea în greutate în timpul studiilor clinice, ele pot fi prescrise de către medici şi în afara recomandărilor oficiale.
În cadrul acestui studiu, circa jumătate dintre pacienţi nu sufereau de diabet de tip 2. Aceştia au beneficiat, de asemenea, de o pierdere în greutate mai mare, din motive care nu sunt încă pe deplin înţelese, conform studiului.
În privința efectelor secundare, acestea au fost în special gastrointestinale – ocluzie intestinală, pancreatită.  Totuși, nu au fost mai frecvente în cazul unuia dintre tratamente în comparaţie cu celălalt.

Speranțe și profituri astronomice

În timpul studiului, unii pacienţi au întrerupt tratamentul, fără a se  preciza dacă această întrerupere a fost urmată de o creştere în greutate, aşa cum a fost raportat de alte studii.
Specialiștii subliniază că sunt necesare cercetări suplimentare privind motivele acestor întreruperi, efectele secundare sau preţul ridicat al acestor tratamente.
Ozempic şi Mounjaro aparţin unei clase de tratamente care imită un hormon intestinal (GLP-1). Aceste medicamente de  generaţie nouă, permit reduceri în greutate mult mai mari decât cele anterioare, fiind o speranţă pentru milioane de oameni supraponderali sau obezi. De asemenea, ele aduc şi profituri astronomice companiilor farmaceutice.