Interlopi din România şi un club de motociclişti, implicaţi în furtul tezaurului dacic din Olanda

Publicat: 21 mai 2025, 10:47, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Interlopi din România şi un club de motociclişti, implicaţi în furtul tezaurului dacic din Olanda

Mai multe surse din poliţia olandeză, citate de presa din „Ţara Lalelelor“ indică faptul că furtul spectaculos al unor artefacte dacice din muzeul Drents, din Assen, Olanda, ar fi fost orchestrat de membri ai lumii interlope românești, cu sprijinul unui club de motocicliști interziși, Hardliners.

Interlopi din România, implicaţi în furtul tezaurlui din Olanda

Furtul, care a avut loc în contextul expoziției „Dacia – Regatul de aur și argint“, a vizat piese de o valoare istorică inestimabilă, printre care și celebrul coif de aur de la Coțofenești, una dintre cele mai importante relicve ale civilizației dacice, împrumutată de la Muzeul Național de Istorie al României.

Potrivit informațiilor obținute de RTL Nieuws, organizația Hardliners ar fi recrutat autorii jafului, promițându-le o sumă de 15.000 de euro fiecare. Unul dintre suspecți era chiar „prospect”, adică membru aspirant al clubului. Hardliners este o grupare cu rădăcini în fosta conducere a Hells Angels din Olanda, fiind înființată în 2019 chiar în penitenciar și interzisă oficial de autorități în 2023 din cauza  inteselor activități criminale.

Sursele apropiate anchetei susțin pentru presa din Olanda că jaful ar fi fost comandat de o figură importantă din crima organizată românească. Scopul principal nu a fost neapărat valorificarea artefactelor, ci folosirea acestora ca monedă de schimb pentru obținerea unei reduceri sau chiar a anulării unei pedepse cu închisoarea. Artefactele furate, susțin anchetatorii, ar fi încă intacte și s-ar afla ascunse în apropierea orașului Heerhugowaard, învelite într-un prosop.

Autoritățile olandeze tratează cazul cu maximă discreție, tocmai pentru a evita un incident diplomatic cu România, având în vedere că acuzațiile implică comenzi directe din partea mafiei românești. În total, au fost arestați șase bărbați și o femeie, dintre care trei se află încă în detenție.

Şapte suspecţi arestaţi

Artefactele furate făceau parte dintr-o expoziție temporară intitulată „Dacia – Regatul de aur și argint”, ce includea 673 de piese de patrimoniu, împrumutate de România. Până în prezent, șapte persoane au fost reținute în legătură cu furtul, iar trei dintre ele se află în continuare în arest preventiv. Printre acestea se numără un tânăr de 20 de ani din Heerhugowaard, suspectat că ar fi cumpărat un ciocan folosit ulterior în spargerea muzeului, fapt documentat prin imagini de supraveghere.

Un alt suspect, Douglas Chesley W. (36 de ani), ar fi fost abordat în închisoare de trei persoane necunoscute care i-au propus o înțelegere: reducerea pedepsei în schimbul dezvăluirii locului unde se află comorile dacice. Propunerea a fost refuzată, iar identitatea celor implicați rămâne necunoscută. De asemenea, procurorii au eliberat un alt suspect, un bărbat de 26 de ani, considerat a fi avut un rol de sprijin în jaf.

Autoritățile olandeze au făcut publice identitățile și fotografiile unora dintre suspecți, într-o încercare de a crește presiunea și de a stimula colaborarea în anchetă.