Interviu. Viorel Marin, ANAMOB: Fermierul câștigă mai mult decât traderul, marja de pofit este de zeci de euro pe tonă

Publicat: 17 mai 2022, 09:27, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Interviu. Viorel Marin, ANAMOB: Fermierul câștigă mai mult decât traderul, marja de pofit este de zeci de euro pe tonă
grau_boabe

Fermierii au fost marii câștigători ai crizei din ultimii doi ani, în condițiile în care prețurile la produsele agricole au depășit suficient de mult creșterea de costuri cu inputurile, susține Viorel Marin, președintele Asociației Nationale a Industriilor de Morărit și Panificație din România (ANAMOB), care vorbește de o marjă de profit de zeci de euro pe tonă, spre deosebire de zeci de cenți în cazul traderilor.

Cât despre evoluția prețurilor pe piața internațională, Marin declară pentru Puterea că în condițiile actuale, războiul din Ucraina, dar și problemele meteo din mai multe zone ale globului, este greu de prevăzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

Reporter: Cum vedeți evoluția prețurilor la cereale în perioada următoare?

Viorel Marin: Nu știe nimeni ce se întâmplă cu traficul din ucraina, pleacă sau nu de acolo marfă, se deblochează vreun port sau nu, ce se întâmplă cu recolta nouă de aici și de acolo.  Pe lângă acestea, sunt factori inerenți care apar, seceta din America, probleme la producție în India – jucători mari pe piață. Este  foarte greu de spus la ora aceasta ce se va întâmpla, pentru că este o situație care este mai presus de situațiile de piață normală pe care s-ar fi putut baza o evaluare, iar razboiul din Ucraina este exemplul cel mai concludent, nu știe nimeni ce se va întâmpla acolo, în timp ce Ucraina zace în continuare pe aproape 20 milioane de tone de semințe blocate în interior

Reporter: Sunt jocuri pe piață?

Viorel Marin: Sunt efecte, evident că astfel de efecte au fost anticipate anterior de foarte mulți și poate unele cu efect aparent pozitiv. Ceea ce se întâmplă pe piețele de semințe de consum naționale și internaționale au dus la niște venituri extraordinar de frumoase pentru fermieri în ultimii doi ani, acum nu știm dacă nu cumva  a fost un fruct otrăvit pentru moment, dar în orice caz tendințele de prețuri mari de pe piață, prețurile pe produsele agricole au depășit suficient de mult creșterea de costuri cu îngrășăminte etc, astfel încât fermierii au fost marii câștigători financiari ai acestei crize. Este vorba de pandemie, dar cel mai mult de războiul din Ucraina. Fermierii sunt cam singurii care au câștigat, pentru că industria pierde, consumatorul pierde și atunci cine rămâne, că totuși banii rămân?

Reporter: Cât câștigă traderii?

Viorel Marin: Evident, și traderii sunt în câștig, dar nu câștigă mai mult ca fermierul. De regulă, marja pe tona de produs este mai mică decât marja de pofit a fermierului pe aceeasi temă.

Marja traderului se poate măsura în cenți, zeci de cenți pe tonă, în timp ce marja fermierului în zeci de euro pe tonă. Traderul este angrosist , el câștigă la volum, iar concurența traderilor este foarte mare și din cauza aceasta marjele lor sunt destul de competitive, dar câștigă pe volume.

Reporter: Se profită de situația din Ucraina?

Viorel Marin: Orice boxer când este în corzi se profită de pe urma lui, dacă vrea să iasă de acolo, iar ucrainenii sunt în colțul ringului, dar să zicem, au strâns suficient cheag, pentru moment, ei în continuare rămân cu profit cu ceea ce au.

Citește și Alertă CE: 20 de milioane tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni