Între politică și petreceri bine udate cu alcool: 50 de ani de la apariţia unui mare motiv de scandal!

În ultimele săptămâni, prim-ministrul britanic Boris Johnson a supravieţuit unei moţiuni de cenzură din partea propriului partid, ai cărui membri erau exasperaţi din cauza scandalurilor precum „Partygate”, petreceri bine udate cu alcool şi organizate la Downing Street în timpul perioadelor de lockdown decretate pe durata pandemiei de COVID-19.

Iată însă că acest lucru a generat, printre multe altele și un…istoric a tot ceea ce a fost asociat cu sufixul „gate”.

O spargere eşuată în urmă cu 50 de ani în sediul Partidului Democrat din hotelul Watergate a făcut să intre în istorie acel hotel de lux din Washington, al cărui nume a fost de atunci asociat cu scandalurile politice, sportive şi artistice, potrivit AFP.

În anul următor, mita oferită de compania United Brands preşedintelui din Honduras pentru a scădea taxele asociate exporturilor de fructe au făcut obiectul unui scandal cunoscut sub numele de „Bananagate”.

Amploare tot mai mare

Folosirea acestui sufix a căpătat o amploare tot mai mare odată cu trecerea timpului. În anii 1990, în timpul dublului mandat al preşedintelui democrat Bill Clinton, republicanii au participat la înmulţirea controverselor prin lansarea unor denumiri precum „Troopergate” şi „Travelgate”, după demiterea mai multor persoane însărcinate cu organizarea deplasărilor de presă la Casa Albă.

De atunci, termenul s-a extins dincolo de sfera politică, odată cu „Nipplegate”, după ce un mamelon al cântăreţei Janet Jackson a apărut în direct, fără voia ei, la televiziunea americană în timpul concertului pop organizat în pauza galei Superbowl 2004.

„Gate” a pătruns în lumea întreagă

Sufixul a fost asociat apoi şi cu unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din fotbalul american, „Deflategate” – o practică ce consta în umflarea insuficientă a mingilor pentru ca acestea să fie mai bine lansate în aer -, care a pătat imaginea legendarului sportiv Tom Brady.

Franţa a fost încă din 1973 una dintre primele ţări din lume care au folosit infamul sufix, odată cu „Winegate”, un scandal de fraudă în rândul marilor viticultori, care a zguduit reputaţia renumitelor podgorii din regiunea Bordeaux. „Angolagate”, un scandal provocat de vânzări de arme ilegale către guvernul din Luanda în 1994, a afectat numeroase personalităţi politice franceze.

În 2017, fostul prim-ministru Francois Fillon şi-a văzut candidatura la prezidenţiale compromisă de scandalul unor locuri de muncă fictive în care era implicată soţia lui, Penelope, iar întregul caz a primit numele de „Penelopegate”.

Inspirat din porecla unui prieten apropiat al prinţesei Diana

În Italia, „Rubygate”, scandalul sordid provocat de seratele libertine organizate de Silvio Berlusconi la care participau femei tinere, unele dintre ele fiind chiar minore, a depăşit popularitatea de care se bucura sufixul „opoli”, care fusese ales pentru gigantica operaţiune anticorupţie „Tangentopoli” din anii 1990 şi pentru „Calciopoli”, scandalul sportiv din fotbalul profesionist italian.

În 1992, tabloidul britanic The Sun a lansat scandalul „Squidgygate”, inspirat din porecla unui prieten apropiat al prinţesei Diana, publicând conţinutul unor conversaţii purtate la telefon şi care lăsau foarte puţin loc îndoielilor legate de relaţia lor amoroasă.

De la „Monicagate” la „Russiagate”

Dar, uneori, expresia rezultată prin adăugarea acestui sufix pur şi simplu nu are succes. Bill Clinton a evitat în ultimul moment situaţia în care ar fi putut avea soarta lui Richard Nixon din cauza legăturii lui amoroase cu tânăra stagiară Monica Lewinsky, dar numele lui nu a fost asociat cu un scandal „Monicagate”.

Merrill Perlman, fostă secretară de redacţie la The New York Times, consideră că în acea epocă exista o adevărată aversiune în presă faţă de adăugarea sufixului „gate” la numele oricărui scandal. Şi, a adăugat ea, „limba este volatilă”.

Termenul ‘Monicagate’ nu se rostogoleşte bine în gură. Din cauza celor trei silabe”, a explicat ea. Donald Trump a trebuit să facă faţă scandalului „Russiagate”, bazat pe suspiciuni de ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, apoi scandalului „Ukrainegate”, când a fost acuzat că a şantajat guvernul de la Kiev pentru a obţine informaţii compromiţătoare despre Joe Biden în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020.

Însă acele expresii au căzut în uitare, fiind şterse din memoria colectivă de numeroase alte controverse care l-au înconjurat pe miliardarul republican.

Inflaţia de „gate”-uri din presa mondială a diluat de asemenea amploarea scandalului original din politica americană, afirmă Merrill Perlman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...