Întrevedere în spatele uşilor închise: Marele ayatollah Ali al-Sistani l-a primit pe Papa Francisc

Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, l-a primit sâmbătă pe Papa Francisc, liderul a 1,3 miliarde de catolici la nivel mondial, în oraşul sfânt şiit Najaf, situat la 200 kilometri sud de Bagdad.

Potrivit dpa, numeroşi copii – aliniaţi pe strada Rasool, aflată pe traseul suveranului pontif – au fluturat drapeluri ale Irakului şi Vaticanului. Toate magazinele şi străzile au fost închise, restricţiile de circulaţie au fost intensificate, iar forţele de securitate se aflau în număr mare pe străzile oraşului.

Marele ayatollah, în vârstă de 90 de ani şi care nu apare niciodată în public, l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak, notează Reuters, care aminteşte că este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit.

Nici presa, nici alţi invitaţi nu au fost autorizaţi să asiste la acest dialog inedit. Potrivit Reuters, marele ayatollah şiit a acceptat să aibă o întrevedere cu papa Francisc, 84 de ani, cu condiţia ca la întâlnire să nu fie prezentă niciun om politic irakian.

Suveranul Pontif a întins mâna islamului şiit

După cum au semnalat în urmă cu câteva zile mai mulţi experţi, citaţi de EFE, cel mai probabil papa Francisc a respectat protocolul şi s-a descălţat înainte de a intra în încăperea în care urma să-l primească al-Sistani. În lipsa fotografiilor, persistă întrebarea dacă al-Sistani, care se ştie că în mod normal rămâne aşezat atunci când îşi primeşte invitaţii, s-a ridicat sau nu în picioare pentru a-l întâmpina pe papa Francisc, scrie EFE.

Cu această întrevedere în spatele uşilor închise care urma să dureze aproape o oră, Suveranul Pontif a întins mâna islamului şiit după ce, în urmă cu doi ani, a semnat un document privind „fraternitatea umană” cu şeicul egiptean Ahmad al-Tayyeb, marele imam al Al-Azhar, importantă instituţie a islamului sunnit.

La întâlnirea cu ayatollahul al-Sistani nu urma să fie semnat niciun document, însă întrevederea transmite un mesaj în sine, potrivit experţilor, în contextul în care ayatollahul şiit este un ghid spiritual foarte apreciat pentru seriozitatea şi înţelepciunea sa, inclusiv printre cei care nu aparţin ramurii şiite a islamului, scrie EFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...