Învățământul dual – soluția pentru a avea meseriași în adevăratul sens al cuvântului

Publicat: 06 dec. 2023, 20:45, de Alice Gherman, în LIFESTYLE , ? cititori
Învățământul dual - soluția pentru a avea meseriași în adevăratul sens al cuvântului

Învățământul dual  constituie șansa pentru ca tinerii români să aibă o meserie căutată pe piața muncii și pe care să o practice cu dăruire și profesionalism. Un exemplu de bună practică în învățământul dual este cazul Colegiului UCECOM Spiru Haret, al cărui director, prof. ing. Gabriel Zorzini a fost invitat recent la emisiunea „Dialogurile Puterii”.

România are nevoie de profesioniști, și nu doar de profesioniști din domeniile de top, ci de profesioniștii pe care îndeobște îi numim meseriași. Avem nevoie de meseriași buni, că sunt instalatori, că sunt coafeze, că sunt croitori, că sunt mecanici auto, că sunt bucătari sau orice altă meserie, avem nevoie de ei, aici și acum, pentru a nu mai aduce forță de muncă din Asia și pentru ca tinerii noștri să nu ajungă la șomaj după terminarea unui liceu teoretic pe care l-au făcut doar așa, să fie făcut. Acum câțiva ani a fost lansată ideea învățământului dual, dar deocamdată e doar o idee undeva suspendată în eter. Între timp, absolvenții UCECOM Spiru Haret sunt cei mai fericiți pentru că ei chiar se angajează în proporție de 90% la absolvirea cursurilor. Ministerul Educației ar trebui să ia aminte la experiența și stilul de predare caracteristic profesorilor de la UCECOM Spiru Haret.

„Ce le spunem noi în primul rând părinților? La terminarea școlii, copilul dumneavoastră este angajat și își poate continua traseul academic, cum dorește, dacă dorește! (…) Profesorii și inginerii noștri (angajați în sistemul UCECOM Spiru Haret – n.r.) au dublă si triplă specializare pentru că i-am fidelizat. Nu vreau să-i pierd. Spre 80% din personalul didactic de la noi este tânăr”, a declarat la emisiunea „Dialogurile Puterii”, directorul UCECOM Spiru Haret, prof. ing. Gabriel Zorzini .

„Foarte important este și parteneriatul cu agenții economici, că degeaba ai tu cel mai tare laborator de coafură din România, dacă practica se desfășoară numai în acel laborator. Lucrul cu clienții este esențial!”, a mai atras atenția Gabriel Zorzini. Altfel spus, practica la firma unui operator economic contează enorm pentru un viitor meseriaș, indiferent de domeniul în care urmează să profeseze.

Nu ratați emisiunea „Dialogurile Puterii”, al cărei invitat este domnul profesor inginer Gabriel Zorzini, omul care conduce UCECOM Spiru Haret, acolo unde tinerii chiar învață o meserie și au șanse de angajare de 90%, după absolvirea cursurilor.