Invazie de scorpioni veninoşi într-o comună din România. Cum au ajuns aici

Publicat: 07 iul. 2025, 18:14, de Ionel Anamaria, în ACTUALITATE , ? cititori
Invazie de scorpioni veninoşi într-o comună din România. Cum au ajuns aici

Zeci de scorpioni carpatini, o specie rară și endemică zonei, au fost observați din nou, zilele acestea, printre pietrele încinse și vegetația uscată din comuna Colți, județul Buzău. Pe fondul temperaturilor ridicate și al unui sol format din roci vechi de milioane de ani, arahnidele ies din ascunzători, atrase de căldură și protejate de habitatul unic al Ținutului Buzăului.

Colți este o comună din județul Buzău formată din satele Aluniș, Colți, Colții de Jos și Muscelu Cărămănești. Se află în zona montană și este cunoscută pentru colecția muzeală de chihlimbar, singura din România, aflată în satul de reședință precum și pentru biserica din piatră din zona satului Aluniș.

Localnicii din Colți cunosc câteva locuri în care cu precădere pe timpul verii pot fi observați scorpioni, dar în general sunt evitați datorită reacțiilor neașteptate pe care le-ar putea avea în situația în care ar fi înțepați, pentru că atunci când se simt amenințați, ca o reacție defensivă, scorpionii pot ataca.

Zonă favorabilă pentru scorpioni

Potrivit managerului Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, straturile de roci regăsite în comuna aflată la poalele Carpaților de Curbură au favorizat în timp apariția scorpionilor, arealul oferind condiții optime de supraviețuire, inclusiv pe timpul iernii.

Acesta susţine că în zona Ținutului Buzăului există o specie endemică de scorpion, Euscorpius carpathicus sau scorpionul carpatin. În ultimii ani specia a-a extins foarte mult, ajungând și la Mânzălești, Lopătari, Pârscov.

„Acum 20-30 de ani era localizat aproape exclusiv în comuna Colți, pentru că acolo sunt niște roci foarte interesante care i-au permis să supraviețuiască iarna. Sunt niște depozite de roci formate în urmă cu 20 de milioane de ani când a căzut cenușă vulcanică în marea preistorică de atunci. Cenușa foarte bogată în siliciu a favorizat dezvoltarea unor alge care se numesc diatomee. Rocile acestea sunt și au fost importate pentru scorpioni, pentru că rețin căldura foarte bine și crapă foarte mult”, a declarat pentru Agerpres, managerul Geoparcului Ținutul Buzăului, vulcanologul Răzvan Popa.

Un alt factor favorabil pentru scorpioni în reprezintă, în special în zona Colți-Boziori, apele sărate în adâncime, foarte corozive, care dizolvă sulfuri și sunt călduțe.

„Sunt veninoși, dar nu sunt periculoși”

Scorpionii din Ţinutul Buzăului măsoară câţiva centimetri şi nu sunt la fel de veninoşi ca rudele lor din deșert, dar și-au căpătat în ultimii zeci de ani o reputație, arealul lor fiind limitat atât la nivelul județului cât și al țării.

”Au 2-4 centimetri, sunt veninoși, dar nu sunt periculoși, veninul lor are aceeași putere cam ca veninul unei viespi. Nu sunt mortali, dar există reacții alergice, cunosc persoane care au fost înțepate și li s-a umflat mâna, dar altfel veninul are aceeași intensitate ca al unei viespi. Este bine să îi lăsăm, nu sunt dăunători. Dacă vedem unul în casă, îl putem acoperi cu un pahar, apoi să îl eliberăm afară. Nu sunt dăunători, mănâncă insecte, nu atacă oameni, schimbările climatice au favorizat extinderea lor. Ca specie în timp geologic cred că ar trebui să fie aici de mii de ani poate, problema este când sau de unde au venit”, a mai precizat Răzvan Popa.

Scorpionul carpatic regăsit cu precădere în zona comunei Colți este identificat în documente și pe platoul Meledic, din comuna Mânzălești.