Investigație pe piața de carte. 13 companii, cercetate de Concurență pentru practici anticoncurențiale

Publicat: 23 sept. 2021, 20:00, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Investigație pe piața de carte. 13 companii, cercetate de Concurență pentru practici anticoncurențiale

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie care vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România, a anunțat, joi, instituţia. Sunt vizate 13 companii, printre care se numără și nume cunoscute cum ar fi Curtea Veche Publishing, RAO Distribuţie S.R.L, Editura Polirom S.A sau Librăriile Humanitas S.A.

Pe lista firmelor vizate de cercetarea Consiliului Concurenţei se mai numără Editura Vremea S.R.L., Publica Com S.R.L., Nemira Publishing House S.R.L., Humanitas S.A., Editura Trei S.R.L., Grupul Editorial Art S.R.L., Grup Editorial Litera S.R.L., Direct Client Services S.R.L. şi Asociaţia Editurilor din România.

„Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind o posibilă coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv şi coordonat de a vinde către un anumit client şi/sau posibil concurent, cu intenţia de a-l elimina de pe piaţă. În acest context, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale companiilor investigate”, se arată într-un comunicat al al autorităţii de concurenţă.

Amenzi de până la 10% din cifra de afaceri

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. Ele au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice. În cazul în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Pe ultimul loc în Europa

Piața de carte din România a cunoscut un regres important în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, în condițiile în care târgurile fizice au fost anulate. Vânzările au trecut în online, care a cunoscut o creștere semnificativă, chiar și de 30% la jucătorii importanți din piață. Potrivit unor date Eurostat comunicate în 2020, doar 6,2% dintre români citesc cărți, ceea ce plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa.