Investigații obligatorii pe care femeile trebuie să le facă după vârsta de 40 de ani

Publicat: 02 ian. 2022, 07:00, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Investigații obligatorii pe care femeile trebuie să le facă după vârsta de 40 de ani
Sursa foto: Pixabay.com

Dacă tocmai ați trecut de vârsta de 40 de ani, este momentul pentru noi investigații astfel încât să vă asigurați că totul este în regulă cu sănătatea voastră.

Vizitele medicale regulate reprezintă un factor important în menținerea sănătății și chiar prevenirea anumitor afecțiuni. Când vine vorba de sănătatea feminină, fiecare etapă a vieții vine cu riscuri ce necesită investigații amănunțite în funcție de vârsta la care femeia a ajuns. Medicul Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne sfătuiește ce investigații medicale să facem după vârsta de 40 de ani.

Examen ginecologic

„Un examen ginecologic ar trebui să fie o parte importantă a planului dvs. preventiv de sănătate și bunăstare pe măsură ce treceți de la vârsta fertilă la menopauză. Acesta reprezintă o oportunitate pentru medicul dumneavoastră de a vă evalua starea generală de sănătate, de a vă măsura nivelurile de hormoni și de a efectua un examen mamar și pelvian. Mai mult decât atât, acesta este și momentul potrivit pentru a purta o conversație cu doctorul despre impactul scăderii producției de estrogen asupra sănătății și stilului dvs. de viață, de la bufeuri și sex dureros la subțierea oaselor și a schimbărilor de dispoziție”, afirmă medicul Silviu Iștoc.

Ginecologul vă poate ajuta să luați decizia corectă în funcție de nevoile dumneavoastră. De asemenea, este posibil fie necesară o mamografie și o colonoscopie dacă aveți peste 50 de ani. De asemenea, în funcție de istoricul medical, s-ar putea să vă fie recomandate analize de sânge sau examinări de rutină pentru alte probleme, cum ar fi colesterolul, funcția tiroidiană, diabetul și densitatea osoasă.

Examen pelvian

Un examen pelvian face, în general, parte din majoritatea vizitelor ginecologice și include o examinare externă a organelor genitale, precum și o examinare internă a vaginului și a organelor pelvine. Deoarece riscul anumitor tipuri de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă, examenul pelvian anual poate ajuta la identificarea chisturilor, a fibroamelor sau a unor simptome timpurii ale cancerului atunci când încă este tratabil. De asemenea, permite medicilor să diagnosticheze infecții, inclusiv infecții cu transmitere sexuală care pot apărea la orice vârstă și să prescrie tratamente adecvate. Un examen pelvian poate determina, de asemenea, problemele care cauzează incontinență sau alte probleme urinare sau intestinale care pot crește odată cu vârsta. Deși poate fi neplăcut, examenul pelvian reprezintă o investigație medicală foarte importantă.

Examenul Papanicolau

Examenul Papanicolau este un test de screening care poate detecta cancerul de col uterin sau celulele anormale în cel mai devreme stadiu posibil. Procedura se face în timpul examenului pelvian cu un specul introdus în vagin și o periuță ce colectează celule din colul uterin pentru testare. Acest test este adesea combinat cu un test pentru HPV – o infecție cu transmitere sexuală care poate provoca cancer de col uterin, în special pentru femeile de peste 40 de ani care probabil erau active sexual înainte ca vaccinarea HPV să fie disponibilă.

De asemenea, păstrează o evidență cu toate modificările resimțite în ultimele luni, de la scăderea libidoului și tulburările de somn, până la probleme de greutate și durere la contactul sexual. Accestea îi vor oferi medicului o imagine mai completă a stării dumneavoastră de sănătate pe măsură ce înaintați în vârstă și astfel vă veți asigura că veți primi îngrijirea corespunzătoare.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele