Investiție de 150 milioane euro în modernizarea sistemului energetic

Reprezentanții CNTEE Transelectrica SA și Delgaz Grid SA, compania de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale parte a grupului german E.ON, au semnat vineri Acordul de Parteneriat pentru implementarea proiectului Carpathian Modernized Energy Network (CARMEN).

Valoarea proiectului CARMEN se ridică la aproximativ 150 milioane euro iar implementarea lui se va derula pe o perioada de 6 ani, începând cu anul 2023, urmând a fi propus spre finanțare în cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF).

CARMEN este un proiect dezvoltat în parteneriat cu operatorul de transport maghiar, MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt şi se află în proces de evaluare la nivelul Comisiei Europene în vederea admiterii pe Lista a 5-a de Proiecte de Interes Comun (PCI) din aria tematică „Smart Grids”.

Prin intermediul proiectului, partenerii vizează modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție, precum și creșterea interoperabilității acestora, atât la nivel național, cât și european. Se estimează modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltă tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, instalarea în rețeaua electrică de transport  a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

Considerăm ca prioritate imediată implementarea tuturor măsurilor necesare adaptării rețelei noastre la rigorile pieței și industriei energetice europene, cu atât mai mult cu cât țintele asumate de România ca membru al Uniunii Europene prin pactul «Green Deal» și pachetul «Fit For 55» ne obligă să adoptăm standarde înalte și să ne orientăm atenția către zone cu potențial mare de a crea valoare adăugată pentru întreaga industrie, dar mai ales pentru consumatorii finali. De aceea, proiecte precum acesta trebuie să fie promovate și colaborările între actori ai industriei energetice trebuie să fie extinse pentru a ajunge la scopurile comune propuse“, a declarat Bogdan Toncescu, Președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Inițiativa CARMEN va deveni primul Proiect de Interes Comun din aria tematică „Smart Grids” de pe teritoriul României, reprezentând cel mai ambițios proiect al companiei noastre, atât din punct de vedere al complexității tehnice, cât și al valorii bugetare şi o oportunitate majoră de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice din regiunea Nord – Est a României”, susține Dragoș Bărbulescu, Directorul General al companiei Delgaz Grid SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...