Investiție uriașă de la noii proprietari ai Enel. Grecii vor să rezolve o problemă spinoasă a României

Publicat: 03 iun. 2024, 17:30, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Investiție uriașă de la noii proprietari ai Enel. Grecii vor să rezolve o problemă spinoasă a României
Sursa foto: pexels.com

Cele trei companii de distribuție a energiei electrice, Rețele Electrice, care au intrat în portofoliul PCC, după achiziționarea activităților din România de către Enel, au lansat, în urmă cu câteva zile, o licitație în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro (echivalentul a 190 de milioane de lei) pentru achiziționarea de cabluri electrice de medie și joasă tensiune.

Enel, schimbări importante

Anunț important pentru clienții fostului Enel. Cei de la PPC vor să înlocuiască vechile cabluri electrice, întrucât România se confruntă cu serioase probleme în acest sector, mai ales din cauza faptului că numeroase orașe s-au dezvoltat foarte mult, iar rețelele electrice actuale nu mai fac față.

Mai exact, licitația vizează cablurile de joasă tensiune de diverse tipuri, cu o lungime totală estimată între 1.500 km și 3.022 km, cablurile de medie tensiune cu o lungime totală prevăzută între 498 km și 996 km și conductele în lungime totală de minimum 795 km și maximum 1.590 km.

Cabluri mai mari decât lungimea totală a Dunării

Mai exact, lungimea totală a cablurilor de medie tensiune va depăși lungimea totală a Dunării – sau, cu alte cuvinte, poate atinge până la aproximativ de 2,5 ori distanța totală dintre Atena și București!

Cele trei companii, Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Dobrogea și Rețele Electrice Banat – vor fi direcționate către proiecte de modernizare și întreținere a rețelelor pe care le administrează și le operează, cu scopul de a îmbunătăți durabilitatea și fiabilitatea acestora.

După cum a explicat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice, ”Prin această licitație pentru achiziționarea de cabluri de joasă și medie tensiune, precum și conductoare, urmărim să consolidăm reziliența rețelei noastre de energie electrică în fața provocărilor generate de schimbările climatice. Investițiile în modernizarea rețelei nu sunt doar o prioritate, ci și o manifestare a angajamentului nostru față de comunitățile din care facem parte. Preocuparea noastră principală este sprijinirea acestor comunități, asigurându-le accesul la o sursă de energie electrică fiabilă și durabilă, esențială pentru prosperitatea și dezvoltarea lor continuă.”