Învierea Mântuitorului la Vatican

Publicat: 08 apr. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Învierea Mântuitorului la Vatican

Zeci de mii de flori și plante ornamentale împodobesc Piața Sfântul Petru pentru a marca bucuria învierii Mântuitorului, iar papa Francisc este așteptat de mii de credincioși cu binecuvântarea ”Urbi et Orbi”, transmite Vatican News.

Florile sunt aduse din Olanda și aranjamantele sunt realizate de florari ai Vaticanului, în colaborare cu experți din Olanda, Slovenia și Italia.

”Aranjamentele florale sunt realizate de Serviciul Grădinilor și Mediului din Cetatea Vaticanului, în colaborare cu florari din Italia, Olanda și Slovenia. Experții în domeniu vor lucra împreună pe întregul parcurs al zilei de vineri, 7 aprilie a.c., pentru a aranja toate detaliile și culorile până la apusul zilei succesive, inclusiv cei 720 de trandafiri oferiți de o asociație internațională de profil (World of Spray Roses – Creative and Innovative Sprayroses Inspiration Worldwide Rose Alliance)”, precizează Vatican news.

Specialiștii florari au la dispoziție 35.000 de flori și plante ornamentale.

Mesajul Papei ”Urbi et Orbi”

Urbi et Orbi – către Cetate  (Roma) și către Lume  – era o formulă rostită în Imperiul Roman în deschiderea adunărilor oficiale.

Ulterior, papalitatea a preluat această formulă pentru a se adresa atât Cetății cât și catolicilor din toată lumea. În prezent, acest mesaj este rostit de papă din balconul central de la Vatican cu ocazia binecuvântării de Paște și Crăciun.

În Duminica Învierii Domnului din acest an, Papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie a Paștelui la ora 10.00 (n.r.ora Italiei) în Piața Sfântul Petru. De la ora 12.00 (n.r. ora Italiei), de la balconul central al bazilicii vaticane, suveranul pontif prezidează tradiționala ceremonie a mesajului pascal ”Urbi et Orbi”, care se încheie cu rugăciunea antifonului marian pascal ”Regina Coeli” – ”Bucură-te, regina cerului” – și cu binecuvântarea apostolică, însoțită de darul Indulgenței plenare.

Pentru dobândirea Indulgenţei plenare, credincioşii, într-un spirit de căință autentică, trebuie să fie spovediţi şi să primească Sfânta Împărtăşanie, să se roage potrivit intenţiilor Sfântului Părinte Papa, îndepărtându-se de orice formă de păcat.