Iodura de potasiu: Cum și când se administrează?

Publicat: 07 mart. 2022, 19:20, de Puterea.ro, în SOCIAL , ? cititori
Iodura de potasiu: Cum și când se administrează?

Puterea.ro a aflat opiniile specialiștilor referitoare la iodura de potasiu, discutând cu: prof. dr. Ioann Fulga, șeful catedrei de Farmacologie, UMF ”Carol Davila”, prof. dr. Cătălina Poiana, medic endocrinolog, președinta Societății Române de Endocrinologie, recomandările Institutului Național de Sănătate Publică.

Opiniile converg: iodura de potasiu este un medicament care trebuie administrat la recomandarea specialiștilor, în momentul și doza potrivite, persoanelor aflate în prima linie de risc.

Prof. dr. Ioan Fulga, șeful Catedrei de Farmacologie din Cadrul UMF ”Carol Davila”, spune că iodura de potasiu este un medicament utilizat în urma accidentelor nucleare cu eliberare de izotopi radioactivi de iod pentru prevenţia absorbţiei iodului radioactiv în tiroidă, după ingestia sau inhalarea acestei substanţe.

Posibilitatea iradierii cu iod radioactiv poate avea loc în două situații: un accident la o centrală nucleară și atunci expunerea este pe o anumită zonă sau un accident nuclear major în care iradierea cuprinde zone geografice mari, chiar continente, în funcție și de factorii meteorologici, spre exemplu direcția vântului.

Prof. dr. Laurențiu Fulga spune ca la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele există softuri ultraperformante care monitorizează și transmit toate informațiile în timp record.

Momentul administrării  

Prof. dr. Cătălina Poiana, medic endocrinolog, președinta Societății Române de Endocrinologie, subliniază că ”administrarea iodurii de potasiu  se face în primele două – opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea acesteia”.

Comprimatele de iod pot fi administrate numai după un anunţ explicit, transmis de către autorităţile competente, de exemplu prin intermediul radio-ului sau televiziunii

Persoanele cu risc

Medicul endocrinolog Cătălina Poiana precizează că nu toate persoanele au același risc în cazul expunerii la iod radioactiv. ”Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare, atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict lângă focar”.

”Persoanelel cu risc mare de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod îl au  sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează. Acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă”, precizează prof. dr. Poiană.

De ce nu se ia preventiv

Iodura de potasiu conține o cantitate foarte mare de potasiu pentru a bloca tiroida să nu capteze iod radioactiv. Ea este foarte eficace dacă se înregistrează iod radioactiv în atmosferă, spune prof. dr. Fulga.

Dacă nu există un pericol declarat oficial și totuși luăm iodură de potasiu ne expunem unor efecte precum hipertiroidie, respectiv blocarea tiroidei care nu mai produce hormoni esențiali organismului, dureri de cap, inflamarea glandelor salivare, tulburări gastro-intestinale, posibil febră, iritații ale pielii, reacții alergice etc. Motiv pentru care iodura de potasiu nu se ia preventiv, fără a se ști exact dacă există sau nu expunere la iod radioactiv.

Prof. dr. Poiana subliniază că ”trebuie să ţinem cont şi să ne luăm nişte măsuri de precauţie, respectiv consultarea medicului atunci când un pacient are o guşă nodulară şi are şi afectare cardiacă sau atunci când există guşă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei. În toate aceste situaţii medicul trebuie consultat, pentru că trebuie văzut în ce situaţie este pacientul respectiv, ce patologii asociate are şi care sunt riscurile la care este expus”.

Concentrația este stabilită de specialiști

Institutul de Sănătate Publică transmite că administrarea de iodură de potasiu nu trebuie considerată o acțiune de protecție independentă, aceasta făcându-se numai când inhalarea de iod radioactiv este principala sursă de expunere.

În concluzie, iodura de potasiu nu protejează împotriva oricărui alt tip de radiație sau contaminare cu alte substanțe radioactive.

Inclusiv INSP insistă ca populația ”să nu achiziționeze comprimate de iodură de potasiu  pentru uz profilactic și să nu facă stocuri, deoarece administrarea se face doar la recomandarea autorității centrale de sănătate publică și în concentrația stabilită de aceasta”.

Iodura de potasiu aflată în farmacii este într-o concentrație diferită de cea care este necesară în cazul unei expuneri la iod radioactiv.