Iohannis a promulgat legea pentru înființarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 104/2021 privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), transmite Administraţia Prezidenţială.

Pe 27 septembrie, Executivul a adoptat această ordonanţă de urgenţă. Astfel, noua instituţie va înlocui CERT-RO. În perioada următoare, DNSC urmează să preia personalul, infrastructura şi atribuţiile fostului CERT-RO. Directoratul este conceput ca o instituţie civilă de anvergură, capabilă să devină în scurt timp un Centru de excelenţă recunoscut pe plan internaţional şi naţional.

Legea stabileşte că DNSC are responsabilităţi privind securitatea cibernetică a spaţiului cibernetic naţional civil, componentă a securităţii naţionale.

Actul normativ mai prevede că instituţia „îndeplineşte atribuţiile de autoritate competentă de securitate cibernetică la nivel naţional pentru furnizorii de servicii de găzduire/hosting, de servicii tip cloud şi furnizorii de reţele de distribuţie de conţinut”.

„Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(l) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personalul nominalizat în echipele proiectelor finanţate prin programe, instrumente, mecanisme, fonduri europene sau internaţionale în care DNSC participă, este plătit la tariful orar/zilnic/lunar specificat prin contractul de finanţare. În cazul în care contractul de finanţare nu specifică tariful orar/zilnic/lunar, se utilizează plafoanele stabilite în Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare aflat în vigoare”, mai arată legea promulgată de către şeful statului.

Mai multe articole...

1 COMENTARIU

  1. Franța spune că Putin încearcă să ocolească UE față de Ucraina vorbind doar cu SUA. Discuțiile dintre diplomații americani și ruși vor începe luni la Geneva, după săptămâni de tensiuni legate de desfășurarea trupelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, trimișii de fiecare parte încercând să evite o criză.
    „(Președintele Rusiei) Vladimir Putin vrea să ocolească Uniunea Europeană… vrea să facă lovituri în coeziunea UE, care se solidifică”, a declarat Jean-Yves Le Drian pentru BFM TV și RMC Radio.

    „Nu vă puteți imagina securitatea UE fără europeni”. Franța tocmai a preluat președinția rotativă de șase luni a UE.

    Înalți diplomați francezi și germani s-au întâlnit joi cu omologii ruși la Moscova, ca parte a eforturilor de a reînvia discuțiile de pace asupra estului Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole