Iohannis, despre tânăra ucisă de urs: S-a ajuns prea departe

Publicat: 10 iul. 2024, 20:22, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Iohannis, despre tânăra ucisă de urs: S-a ajuns prea departe

Presedintele Klaus Iohannis a exprimat miercuri, de la Washington, preocuparea sa cu privire la incidentul tragic al tinerei ucise de un urs în timpul unei drumeții montane, subliniind necesitatea unor acțiuni legislative imediate în contextul prezenței excesive a urșilor în România.

„Cred că s-a ajuns prea departe, sunt foarte îngrijorat și m-a șocat evenimentul. M-a șocat, sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munții Bucegi, și după puțin timp, să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă, pentru familia ei. Dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să ne gestionăm cum trebuie”, a declarat șeful statului.

Iohannis a subliniat importanța unei abordări echilibrate în gestionarea situației: „Nu e firesc ca oamenii să fie uciși de urși. Este evident însă că avem prea mulți urși, oameni uciși sau răniți de urși și este cazul să se vină cu o soluție legislativă care să respecte normele europene”.

El a criticat clasa politică pentru lipsa de acțiune, menționând că aceasta reacționează doar în urma tragediilor, fără a implementa ulterior măsurile necesare.

În urma tragediei, PSD va propune o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a discuta și adopta noi măsuri pentru gestionarea populației de urși, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Acesta a reiterat că nu va exista o aprobare generală pentru împușcarea urșilor în România, ci se va pune accent pe abordarea zonelor cu riscuri ridicate, conform discuțiilor avute cu ministrul Mediului și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.