Iohannis: Este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, discursul premierului Ungariei, Vikor Orban, susţinut în România, subliniind că ‘este greşit, o eroare majoră şi inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor’.

“În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai mai teribilă catastrofă a secolului XX, la al Doilea Război Mondial, este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă şi nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru a-şi motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Este eronat, greşit, inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă, faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi şi reacţiile din spaţiul public au arătat că este o problemă pentru noi”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu.

 

Preşedintele Iohannis a arătat că premierul ungar a încercat între timp să retragă într-un fel aceste declaraţii.

“Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar, public, de ideile care au fost vehiculate acolo”, a spus şeful statului.

El a subliniat că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR pe acest subiect, deoarece reprezentanţii Uniunii au participat la eveniment.

2 COMENTARII

  1. Dacă era vizită privată de ce a vorbit în public,la microfon,d-le Aurescu???trebuia să vorbească în privat la cine a venit,nu la public!!! luați sute deiluoane/lună degeaba!!??CNCD și UDMR desființate,înghite bani degeaba! dă numai în români!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole