Iohannis: Românii așteaptă o justiție independentă

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a noilor judecători şi procurori absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii. Şeful statului a transmis un mesaj acestora prin care le-a spus că românii se aşteaptă să aibă o conduită morală ireproşabilă.

Șeful statului a mai spus că e nevoie de „o justiţie independent care să reprezinte un element de referinţă pentru statul de drept şi, mai mult decât atât, este oglinda în care se reflectă, în cele din urmă, gradul de civilizaţie la care a ajuns o societate”.

„Sunteţi de astăzi apărătorii drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Este rodul unui efort susţinut, al miilor de ore de muncă, de studiu temeinic şi al hotărârii voastre de a vă pune energia, pasiunea şi cunoştinţele în slujba dreptăţii. Templul justiţiei se clădeşte atât pe conştiinţe curate şi drepte, cât şi pe caractere puternice, iar românii aşteaptă să aveţi o conduită morală ireproşabilă”, a mai adăugat șeful statului.

Mai mult, acesta a declarant că  noi procurori și judecători trebuie să devină repere pentru societate. Iar în acest fel statul de drept se va consolida.

„Judecătorii şi procurorii sunt gardienii valorilor pe care un sistem de drept este clădit, acţionând cu imparţialitate şi professionalism”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că generaţia noilor magistraţi a resimţit imprevizibilitatea legislativă şi lipsa de stabilitate.

Totodată, amintim că recent, Guvernul României a prezentat primele rezultate ale unui efort de reconstrucţie şi a lansat o invitaţie la dialog reprezentanţilor sistemului judiciar, Consiliului Superior al Magistraturii şi asociaţiilor profesionale.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole