Iohannis: Ultima ordonanţă în energie îi protejează pe români; e corect să se facă economie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ultima ordonanţă adoptată de Guvern în domeniul energiei îi protejează pe români şi creează „o echilibrare în piaţă”, deoarece unii au făcut „profituri uriaşe” în criza energetică.

„Criza energetică este urmare a războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Nu este problemă care a fost creată în România pentru români şi nu este o problemă creată în Europa pentru europeni. Guvernul României, de la bun început, a luat lucrurile foarte în serios, a căutat şi găsit modalităţi de ameliorare a situaţiei şi în toate discuţiile pe care le-am avut eu cu premierul şi ministrul de resort, al Energiei, am subliniat că prima prioritate trebuie să fie consumatorii, românii care stau acasă şi aşteaptă soluţii şi dintre ei o atenţie specială trebuie îndreptată către consumatorii vulnerabili, oamenii care nu-şi permit pur şi simplu să plătească preţuri mari la energie. S-a ţinut cont de aceste lucruri şi toate demersurile şi ordonanţele care s-au dat în acest domeniu au fost construite în aşa fel încât să sprijine sectorul producţiei şi distribuţiei, dar prioritar să fie protejaţi oamenii de creşteri exacerbate ale preţurilor şi acest lucru se întâmplă şi ultima ordonanţă, care a creat o oarecare rumoare în piaţă, protejează cetăţenii români. În acelaşi timp, este gândită pentru a crea o echilibrare în piaţă, fiindcă, trebuie să recunoaştem, unii au făcut profituri uriaşe în criza energetică”, a spus şeful statului, după întâlnirea cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak.

 

El a subliniat că premierul şi ministrul Energiei l-au asigurat că România a luat măsurile necesare şi a generat rezervele necesare de gaz pentru a putea trece ţara prin iarnă.

De asemenea, şeful statului a spus că recomandarea europeană cu privire la reducerea consumului la energie cu 15% i se pare „în regulă”.

„Recomandarea mi se pare în regulă. Putem să constatăm noi la tot pasul că încă mai există instituţii şi oameni care irosesc energia pur şi simplu, ceea ce nu este foarte înţelept, în condiţiile în care energia este foarte scumpă şi probabil la mare căutare în această iarnă, însă haideţi să nu înţelegem greşit. Nu doreşte nimeni să avem instituţii unde se stă pe frig, ca acum mulţi ani, unii dintre noi ne amintim cum a fost să mergem în clasă cu mănuşi şi nu-şi doreşte nimeni ca românii să stea acasă şi să tremure de frig, însă acolo unde se poate face economie este înţelept, bine şi corect să se facă”, a afirmat Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...