Iohannis: Vom achiziționa avioane de ultimă generație F-35

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la baza aeriană din Câmpia Turzii, că România are în vedere achiziționarea de avioane „de ultimă generație” F-35.

„În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În același timp, vom acorda și pe mai departe o atenție sporită creșterii capacității operaționale a tuturor structurilor militare, atât prin efort național, cât și în context multinațional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrității teritoriale și securitatea cetățenilor, precum și pentru acordarea de sprijin statelor aliate și partenere, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate, constituie o prioritate a politicii externe și de securitate a țării noastre.

Totodată, creșterea rezilienței, atât la nivelul structurilor militare, cât și la nivelul instituțiilor publice și al societății în ansamblu reprezintă o direcție principală de acțiune subsumată implementării Strategiei Naționale de Apărare a Țării. Armata României este o instituție fundamentală a statului, întotdeauna dedicată apărării independenței, integrității și suveranității naționale a României.

Valorile morale pe care se bazează forța combativă a acesteia – onoare, patrie și datorie – constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță.

Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a fost prezent miercuri într-o vizită la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj.

  1. Actualizare din 2 februarie, ora 12.45: ziarul spaniol El País a publicat răspunsurile secrete anterior de la NATO și SUA la propunerile Rusiei pentru noi acorduri de securitate. Potrivit documentelor postate online, americanii și alianța militară arată clar că majoritatea propunerilor rusești sunt inacceptabile pentru ei. În același timp, NATO și SUA sunt deschise la negocieri concrete și la noi acorduri. Potrivit răspunsului său către Rusia, Statele Unite sunt pregătite să excludă staționarea permanentă a trupelor de luptă și a sistemelor de rachete la sol în Ucraina, dacă Moscova își ia și angajamentele corespunzătoare.
    De asemenea, Rusia trebuie să fie conștientă de faptul că prețul politic și economic al unei invazii ar fi foarte mare”, Rusia riscă sancțiuni dacă conflictul din Ucraina escaladează. Aceștia ar trebui „în primul rând și în primul rând să se întâlnească cu responsabilii din Rusia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...