Fostul preşedinte al României Ion Iliescu afirmă că Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat şi nu i se poate reproşa că nu a avut „curajul schimbării”.
„Am aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale. Şi în bine, dar şi în rău. Nevoia de schimbare, în estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov şi a fost bine receptat atât de sovietici, cât şi de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat”, a scris Iliescu, miercuri, pe blogul personal.
El apreciază că Gorbaciov a fost „un om al dialogului”, dar personalitatea sa a fost „inevitabil controversată”.
„Mulţi au spus că a început schimbarea URSS punând căruţa înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democraţie şi pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate, nimeni nu suferă, acum, de prea multă democraţie, şi asta se simte în tot ceea ce facem. A crezut că, în relaţiile internaţionale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supravieţuit. Şi acum trăim partea cea mai violentă şi mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuşi, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa şi în lume. Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moştenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de ‘terapiile de şoc’, aplicate după destrămarea Uniunii şi formarea CSI. Terapii de şoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat”, spune fostul preşedinte.
Acesta s-a referit şi la relaţiile româno-sovietice în acea perioadă.
„Nu pot spune că relaţiile României cu URSS, înainte şi după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat”, punctează Ion Iliescu.
El consideră că doar cei care au trăit în acea perioadă pot judeca moştenirea lui Mihail Gorbaciov.
„Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moştenirea. Un lucru nu i se poate reproşa: că nu a avut curajul schimbării. Fie şi numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!”, conchide Iliescu.
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice, a murit marţi, la vârsta de 91 de ani.
Între 1990 şi 1991, Mihail Gorbaciov a ocupat funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice, după care a fost nevoit în cele din urmă să demisioneze pe 25 decembrie 1991, ceea ce a dus la sfârşitul URSS.
Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru pace în 1990, a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu SUA şi parteneriate cu statele occidentale pentru a îndepărta Cortina de Fier, care a divizat Europa după Al Doilea Război Mondial şi a dus la reunificarea Germaniei.
De ce, în 2022, România nu este inclusă în zona Schengen?
Datorită lui Ion Iliescu si politicilor sale ?
Rsp: DA
Marți, 30 august 2022, ora 23:00
Poate că a fost momentul perfect pentru fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov. Vizionarea lui Putin ducând Rusia înapoi într-un alt război rece și proxy cu Occidentul nu ar fi putut fi ușor pentru omul care a încercat să neutralizeze dictatura comunismului unipartid din Uniunea Sovietică, îndreptând-o către social-democrație.
Într-o singură viață, a trecut de la țăran sărac născut în sărăcie extremă la președinte al Uniunii Sovietice și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace. Indiferent ce altceva ar putea crede despre el, acesta este un deal abrupt al naibii de urcat într-o singură viață. Un occidental care realizează astfel de fapte ar fi considerat un exemplu strălucitor al idealului democratic, un afiș pentru șanse egale. Faptul că Mihail Gorbaciov a făcut-o în limitele întunecate ale comunismului sovietic ar putea face acest lucru cu atât mai impresionant.
Spre meritul său, el s-a opus în mod deschis lui Vladimir Putin până la final prin Fundația sa Gorbaciov și a militat neobosit pentru o mișcare social-democrată în Rusia. De asemenea, spre meritul său, el a rămas unul dintre puținii critici ai lui Putin, vizitați niciodată de un asasin. Vladimir știa mai bine.
Dar și-a luat ultima suflare acum câteva ore. Fără îndoială, cu inima zdrobită și supărată din cauza mizerii catastrofale pe care un alt dictator autoritar a creat-o pentru iubita lui Rusia. Să se odihnească în pace. Și să se împlinească în cele din urmă visul său de a o Rusie mai bună.