Iranienii vor să cumpere mașina primită de Nicolae Ceaușescu de la Șahul Iranului

Mașina primită de Nicolae Ceaușescu de la Șahul Iranului în anii ’70 urmează să fie scoasă la licitație, iar cetățenii iranienii sunt foarte interesați să cumpere automobilul, informează Reuters.

Modelul Paykan Hillman Hunter, produs începând cu 1967, a fost prima mașină construită de Compania Națională Iraniană și a devenit un reper al industriei locale, dar și o comoară națională.

„Interesul este uriaș. Am primit peste 100 de oferte. Colecționarii români sunt prezenți, însă majoritatea ofertelor sunt trimise de iranieni care vor să aducă înapoi în țara lor un simbol național al anilor ’70”, a declarat Alina Panico, reprezentant al casei de licitații Artmark.

,Mașina scoasă la licitație este în stare tehnică foarte bună și are un motor de 1,5 litri în patru cilindri care dezvoltă 54 de cai-putere. Modelul poate atinge o viteză maximă de 145 km/oră.

Prețul de pornire este de 4.000 de euro, însă Panico estimează că mașina s-ar putea vinde cu cel puțin 10.000 de euro.

Hillman a fost una dintre cele mai vechi și cunoscute mărci britanice de mașini, însă a încetat să existe în 1976. După tentative eșuate de a construi modele Fiat, Compania Națională Iraniană a produs primul său automobil Paykan sub licență Hillman, în 1967.

Șahul Mohammad Reza Pahlavi a vizitat România în 1966, pornind relații comerciale și diplomatice, dar și o prietenie cu Nicolae Ceaușescu.

Sursa foto: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...