Iranul a prezentat azi o nouă rachetă balistică anti-navă pentru a „speria” Statele Unite

Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Iranului, au dezvăluit o nouă rachetă balistică anti-navă, cu o rază de acţiune „probabilă” de peste 700 km.

Potrivit agenţiei iraniene Tasnim, cunoscută ca fiind apropiată de ultraconservatori, racheta „Zolfaghar Bassir” are o rază de acţiune „probabilă” de peste 700 km, adică de două ori mai mult decât raza de acţiune a ultimei rachete de tip sol-mare prezentată de Iran în 2017 şi numită Hormuz-2 (Ormuz-2). Cu o „rază maximă de 300” de kilometri, aceasta a fost testată „cu succes” în Marea Arabiei, potrivit Teheranului.

Agenţia Tasnim a publicat imagini cu noua rachetă cu ocazia inaugurării la Teheran a Parcului Naţional Aerospaţial, prezentat ca fiind „expoziţia capacităţilor strategice ale forţei aerospaţiale” a ţării.

„Această expoziţie arată puterea descurajantă” a Iranului, a spus liderul Gărzilor Revoluţionare, generalul Hossein Salami.

Tensiunile sunt încă vii între Iran şi Statele Unite, la mai mult de o săptămână după ce un portavion american a traversat Strâmtoarea Ormuz, un culoar strategic pe care Iranul ameninţă cu regularitate să îl blocheze.

Iranul a inaugurat joi o nouă bază maritimă în apropierea intrării în această strâmtoare, prin care trece o cincime din exporturile de petrol maritim, pentru a-şi asigura “dominaţia” în apele Golfului.

Guvernul american a suferit un puternic regres la mijlocul lunii august la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite în încercarea sa de a prelungi embargoul asupra armelor convenţionale împotriva Teheranului, care expiră în octombrie, aminteşte AFP.

Strâmtoarea Ormuz şi apele înconjurătoare din Golf au fost scena unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite anul trecut, când unele nave au fost ţinta unor atacuri misterioase, au fost doborâte drone şi au fost sechestrate petroliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...