Iranul dezvăluie amănunte ale operațiunii ‘limitate’ împotriva Israelului: SUA, informate în prealabil

Publicat: 14 apr. 2024, 20:25, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Iranul dezvăluie amănunte ale operațiunii 'limitate' împotriva Israelului: SUA, informate în prealabil

Iran susține că a informat Statele Unite cu privire la o operațiune „limitată” împotriva Israelului. Această acțiune vine ca răspuns la atacul fatal asupra consulatului iranian din Siria, atribuit Israelului, care a avut loc la începutul lunii aprilie. Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a afirmat că mesajul transmis Casei Albe a detaliat caracterul restrâns al operațiunii planificate.

Iranul, prin vocea ministrului său de externe, a declarat că operațiunea va fi „limitată, minimă și menită să pedepsească regimul israelian”. Această declarație vine în urma unui atac cu drone și rachete desfășurat de Gărzile Revoluționare, armata ideologică a Republicii Islamice, împotriva Israelului, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.

Amir-Abdollahian a subliniat că Teheranul a informat țările vecine despre atacul planificat cu 72 de ore înainte de desfășurare, în timp ce liderii iranieni, inclusiv ayatollahul Ali Khamenei, au făcut promisiuni de „pedepsire” a Israelului pentru atacul mortal care a dus la moartea a șapte militari iranieni la Damasc, pe 1 aprilie.

În discursul său, ministrul iranian a subliniat că obiectivul Iranului este exclusiv regimul israelian și nu poporul american sau bazele militare americane din regiune. Cu toate acestea, a avertizat că Iranul ar putea viza pozițiile militare americane dacă acestea ar fi implicate în „apărarea și sprijinul” Israelului.

Dezvăluirile Iranului adaugă un nou strat de complexitate în relațiile deja tensionate din regiune și atrag atenția comunității internaționale asupra potențialelor repercusiuni ale escaladării conflictului între Iran și Israel. Odată cu această declarație, se deschid noi întrebări cu privire la direcția și amploarea viitoarelor acțiuni întreprinse de ambele părți implicate în acest conflict regional.

SUA pun frână ripostei Israelului: Biden anulează atacul imediat asupra Iranului

După atacul Iranului asupra teritoriului său, Israelul a pregătit o posibilă ripostă. Cu toate acestea, presiunea internațională și sfatul dat de Joe Biden lui Benjamin Netanyahu au dus la anularea acestei acțiuni iminente. Israelul a demonstrat că se poate apăra și s-a sugerat că nu este necesară o reacție imediată. Totuși, presiunea internă în Israel pentru o ripostă agresivă rămâne la cote alarmante.