Irigațiile, în pericol din cauza nivelului scăzut al Dunării. La Galați, situație la limită, la Brăila se decolmatează extracțiile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Imagine-WhatsApp-2025-07-16-la-19.53.57_acc24eb7.jpg)
Scăderea nivelului apelor Dunării pune în pericol funcționarea sistemelor de irigații din cauză că scăderea de nivel se apropie de limita la care încă mai sunt funcționale sorburile instalațiilor de extracție a apei din Dunăre. La Galați și Brăila se poate repeta criza din vara lui 2022, când au fost pe punctul de a fi oprite stațiile de pompare a apei din Dunăre.
Ploile din ultima perioadă nu au diminuat deficitul de apă din sol, acesta fiind chiar în creștere din cauza temperaturilor extreme din ultimele zile. Fermierii pot interveni în combaterea secetei instalate în ultimele luni prin irigarea culturilor agricole, dar și irigațiile sunt puse în pericol de un alt efect al secetei, scăderea nivelurilor cursurilor de apă din care sunt alimentate sistemele de irigații.
Încep să fie probleme în două dintre cele mai importante bazine cerealiere din țară, în Bărăgan și în bazinul cerealier de pe Podișul Covurluiului, din județul Galați. Sistemele de irigații din județele Brăila și Galați sunt alimentate în special cu apă extrasă din Dunăre și scăderea nivelului apelor pune în pericol funcționarea instalațiilor de extracție a apei.
S-ar putea repeta situația de criză din 2022, când din cauza scăderii nivelului Dunării, la Brăila a fost scoasă din funcțiune Stația de Pompare de la Stăncuța, Scoaterea din funcțiune a acestei stații afectează sute de fermieri, deoarece asigură apa pentru irigarea a peste 250.000 ha din județele Brăila și Ialomița. În vara lui 2022, la Galați a fost pusă în pericol funcționarea Stației de Pompare „Dunăre”, care asigură extragerea apei pentru irigarea a 137.000 de hectare.
Funcționarea sistemelor de irigații este afectată și de faptul că, tot din cauza nivelului scăzut al apelor fluviului, Administrația Națională „Apele Române” restricționează cantitatea de apă ce poate fi extrasă din Dunăre.
La Galați sistemul de irigații funcționează la limită. Stația SPA „Dunăre” încă mai poate fi amorsată
În bazinul cerealier din județul Galați, sistemul de irigații funcționează la limită. Este alimentat și cu apă din Siret și Prut, dar principala sursă de apă este Dunărea.
Necesarul de apă din Dunăre este asigurat prin Stația de Pompare SPA „Dunăre” și Canalul Magistral Lunca. Potrivit unui comunicat al ANIF Galați, în acest moment SPA „Dunăre” funcționează, dar dacă nivelul apelor va scădea în continuare există pericolul ca stația să fie oprită, un pericol evitat la limită în 2022.
„La acest moment nu avem probleme cu amorsarea stației SPA Dunăre (cea mai importantă stație a noastră) și captarea apei pentru irigații din fluviul Dunărea așa cum au fost spre exemplu în anul 2022 când situația a fost foarte critică fiind instalată o secetă pedologică extremă, iar nivelul exagerat de scăzut al Dunării i-a determinat pe cei de la ANAR să impună respectarea programului de restricție în alimentarea cu apă – treapta III.
Cu toate acestea, am reușit atunci să obținem o derogare de la aplicarea programului de restricții, putând livra apa pentru irigații fermierilor chiar și când nivelul Dunării era de 0,30 m.
Conform proiectului, stația SPA Dunăre are un nivel minim de funcționare de -2,5 m și ținând cont de faptul că anul acesta finalizăm lucrările de investiție prin care a fost modernizată această stație (peste 18 milioane euro), inclusiv conductele de aspirație, suntem încrezători că nu vom întâmpina absolut deloc probleme cu amorsarea stației/ captarea apei”,
se spune în comunicatul ANIF Galați.
De la începutul campaniei de irigații în județul Galați au fost irigate cumulat 163.562 ha, din care la „udarea 1” a fost irigată o suprafață 53.059 ha.
La Brăila se lucrează la decolmatarea extracțiilor din Dunăre.
Situația este mai dificilă la Brăila, cu toate că sistemul de irigații este cu mult mai mare și mai bine organizat. Sistemul de irigații de la Brăila este alimentat și prin stații de pompare plutitoare, la care nu ar trebui să fie probleme în funcționare din cauza nivelului scăzut al Dunării.
Dar au apărut probleme și la Brăila, deoarece nivelul scăzut al Dunării și aluviunile afectează extragerea apei din Dunăre prin stațiile de pompare plutitoare. Potrivit cotidianului Obiectiv Vocea Brăilei, pe Dunăre, la kilometrul 196, se intervine la nişa staţiei plutitoare de la Gropeni, la care e necesară decolmatarea din cauză că nivelul apei este sub un metru, față de 2 metri, cât este nivelul necesar pentru buna funcționare a instalațiilor. Până la sosirea unui excavator cu braţ lung montat pe o gabară de 100 de tone, cu care să fie eliminate aluviunile depuse, s-a apelat la un scafandru care să îndepărteze crengile, deșeuri de plastic și alte gunoaie acumulate în zona sorbului.