Ironii de primăvară: un deputat AUR anunță că-și dă demisia, să activeze în grupul USR

Propus să fie sancționat cu avertisment scris, deputatul Alianței pentru Unirea Românilor, Dan Tanasă, anunță că-și dă demisia să fie independent și să poată activa în grupul USR. Totul la modul ironic.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a stabilit, joi, să propună Biroului permanent sancţionarea deputatului AUR Dan Tanasă cu avertisment scris, aceasta fiind cea mai gravă sancţiune prevăzută de Regulament şi de Statutul deputaţilor şi senatorilor, conform Agerpres.

Deputaţii jurişti au luat decizia după ce au analizat adresa Biroului permanent cu privire la sesizarea depusă de deputaţii Alianţei USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean împotriva deputatului AUR Dan Tanasă cu privire la „comportamentul grobian şi limbajul vulgar” al acestuia după şedinţa de plen din 24 martie.

„Având în vedere sancțiunea primită din partea colegilor deputați USR-PLUS, PNL și UDMR, sancțiunea aplicată în lipsa mea, în cursul zilei de astăzi îmi voi depune demisia din grupul parlamentar AUR și voi activa ca deputat independent. Sper ca ulterior să găsesc înțelegere și să pot activa în grupul parlamentar al USR-PLUS. Vă mulțumesc frumos pentru înțelegere!”, a postat ironic Tanasă pe Facebook.

Sancționat pentru jigniri

Mai mulţi parlamentari AUR l-au admonestat, săptămâna trecută, pe holurile Palatului Parlamentului, pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în timp ce susţinea o conferinţă de presă alături de liderul USR, Dan Barna. Deputatul AUR Dan Tanasă i-a reproşat ministrului, pe un ton foarte ridicat, o serie de aspecte legate de desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. El a adresat, totodată, o serie de jigniri mai multor deputaţi USR, printre aceştia fiind Ionuţ Moşteanu, Bogdan Rodeanu, Silviu Dehelean, potrivit Agerpres.

Luni, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de o sesizare depusă de deputaţii Alianţei USR PLUS, Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean, împotriva deputatului AUR Dan Tanasă.

În documentul depus în atenţia Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi Comisiei juridice, cei doi deputaţi USR PLUS solicită „efectuarea demersurilor regulamentare necesare pentru constatarea şi sancţionarea abaterilor disciplinare săvârşite de deputatul Dan Tanasă”.

„Ţinând cont de toate temeiurile de fapt şi de drept invocate, apreciem că a avut loc o încălcare sancţionabilă a eticii şi deontologiei parlamentare şi apreciem că este imperios necesară sancţionarea deputatului Dan Tanasă. Considerăm că lipsa unei sancţiuni va avea un efect încurajator pentru reiterarea unui astfel de comportament grobian, motiv pentru care vă înaintăm spre soluţionare prezenta sesizare”, se arată în documentul care a fost trimis Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Tot luni, USR PLUS a anunţat că propune modificarea Statutului deputaţilor şi al senatorilor, astfel încât parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea indemnizaţiei până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru o perioadă de cel mult trei luni.

Proiectul vine, potrivit USR PLUS, ca urmare a „derapajelor incalificabile şi inacceptabile” consemnate în Parlament săptămâna trecută, cu prilejul conferinţei de presă susţinute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Reprezentanții USR recunosc că și ei au avut un comportament inadecvat în parlament, în trecut, dar consideră că acum s-a depășit măsura.

„Chiar dacă unii ne acuză că am fi avut şi noi comportamente care au depăşit cadrul parlamentar, este adevărat, dar niciodată nu a fost atins nivelul acesta de vulgaritate şi nici de violenţă verbală, de agresivitate. Noi am acuzat nişte situaţii, iar demersurile noastre au fost strict pentru a ne face vocea auzită şi pentru a putea să propunem amendamente. Care a fost mobilul în cazul evenimentelor de săptămâna trecută, mi-e greu să-mi dau seama, probabil că a fost o acţiune de provocare”, consideră deputatul Silviu Dehelean (USR), unul dintre semnatarii sesizării.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...