Israelul a atacat o navă umanitară în apropiere de coasta Maltei. Greta Thunberg urma să se alăture misiunii

Publicat: 02 mai 2025, 20:57, de Alice Călin, în Internațional , ? cititori
Israelul a atacat o navă umanitară în apropiere de coasta Maltei. Greta Thunberg urma să se alăture misiunii
Sursă foto: Guvernul Maltei / Nava umanitară atacată de Israel în aproprierea Maltei

O navă umanitară a fost atacată de drone în apele internaționale din apropierea Maltei. Destinația acesteia era Fâșia Gaza. Freedom Flotilla Coalition, organizatorul misiunii, a declarat că Israelul a atacat nava pentru a opri ajutoarele să ajungă la detinație. Armata israeliană nu a comentat incidentul.

Israelul a atacat o misiune umanitară

În noaptea de joi spre vineri, nava Conscience, aparținând Freedom Flotilla Coalition, a fost lovită de două ori de drone. Incidentul a avut loc în apele internaționale, la aproximativ 17 mile nautice est de Malta. Atacul a provocat un incendiu și o gaură în corpul navei, punând în pericol integritatea acesteia. La bord se aflau 16 persoane, conform autorităților malteze, însă organizatorii susțin că în realitate ar fi fost vorba de 30. Autoritățile au mai declarat și că acestea ar fi în siguranță însă au refuzat evacuarea ambarcațiunii.

Yasemin Acar, purtătoarea de cuvânt a coaliției, a declarat că nava a fost ținta unui atac deliberat.

„Corpul vasului are o gaură iar nava se scufundă.” a spus aceasta, citată de CNN.

Organizația a emis un semnal SOS imediat după incident, iar autoritățile malteze au trimis un remorcher pentru a oferi asistență.

Greta Thunberg urma să se îmbarce pe navă

Freedom Flotilla Coalition a organizat această misiune pentru a livra ajutor umanitar în Gaza și pentru a protesta împotriva blocadei impuse de Israel. Un incident similar a avut loc în 2010, când Israelul a atacat o navă similară. Nouă activiști pentru pace au fost uciși în urma acelui atac, stârnind furia comunității internaționale.

Cunoscuta activistă de mediu Greta Thunberg urma să se alăture misiunii în Malta, alături de voluntari din 21 de țări. Activista a condamnat atacul, reamintind că

„În ultimele nouă luni, nici măcar o sticlă de apă nu a intrat în Gaza, iar Israelul cauzează o înfometare sistematică a peste 2 milioane de oameni.”

Francesca Albanese, Raportoarea Specială a ONU pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate, a cerut autorităților maritime să sprijine nava și echipajul acesteia. Aceasta și-a exprimat, la rândul ei, îngrijorarea față de încălcările dreptului internațional.

Un atac asupra unei nave civile aflate în apele internaționale, în apropierea unei țări suverane precum Malta, reprezintă o gravă încălcare a dreptului internațional. Conform Convenției ONU asupra dreptului mării, navele aflate în apele internaționale beneficiază de libertatea de navigație și nu pot fi atacate decât în cazuri excepționale. Acestea includ autoapărarea sau o suspiciune clară de implicare în activități ilegale, cu dovezi concrete. În absența unor astfel de justificări, un atac cu drone asupra unei nave civile umanitare poate fi considerat un act de agresiune și o încălcare a suveranității maritime a statului în apele căruia s-a produs incidentul.