Israelul nu exclude să ”pună capăt” mişcării Hamas

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că nu exclude necesitatea de a ”pune capăt” mişcării palestiniene Hamas, la putere în Fâşia Gaza, dacă opţiunea „descurajării” va eşua, după mai mult de o săptămână de tiruri sângeroase reciproce.

Nu există decât două posibilităţi pentru a-i înfrunta: fie a le pune capăt – aceasta continuă să fie o posibilitate – fie a-i descuraja, iar noi suntem în prezent angajaţi într-o acţiune fermă de descurajare”, a declarat premierul Netanyahu în faţa unor ambasadori la Tel Aviv. „Trebuie să spun că nu respingem nicio posibilitate”, a adăugat el, potrivit AFP.

Ceea ce noi încercăm să facem este exact asta: să le diminuăm capacităţile, mijloacele teroriste, şi să le diminuăm determinarea”, a continuat el. „Sperăm să putem restabili calmul şi sperăm să-l putem restabili rapid. Vreau să spun că facem aceasta făcând maximul pentru a evita victimele civile„, a adăugat Netanyahu.

De la începutul acestui nou ciclu de violenţe între Israel şi grupările armate din Fâşia Gaza, în fruntea cărora se află Hamas, cel puţin 219 palestinieni au fost ucişi în urma unor lovituri israeliene asupra enclavei palestiniene dens populată şi aflată sub blocadă, potrivit Ministerului Sănătăţii local.

Momentul oportun pentru armistițiu

De partea israeliană, 12 persoane au murit în urma unor lovituri cu rachete în direcţia teritoriului israelian, potrivit poliţiei.

Forţele israeliene afirmă că au vizat, în afară de siturile de unde au fost lansate rachetele, mai multe cartiere generale ale Hamas, case ale liderilor acestei mişcări, echipamente, precum şi tuneluri utilizate pentru deplasarea muniţiilor şi militanţilor. Israelul studiază „problema momentului oportun pentru un armistiţiu„, a declarat miercuri un înalt responsabil militar israelian, afirmând că statul evreu este totodată gata pentru o prelungire a ofensivei asupra enclavei palestiniene cu două milioane de locuitori.

Confruntările sângeroase au izbucnit pe 10 mai după ce mai multe rachete au fost trase de Hamas asupra Israelului

Mai multe articole...

Cele mai citite articole