Italia nu renunță la celebrul său festival: Sanremo merge mai departe! Cum se desfășoară

Publicat: 03 mart. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Italia nu renunță la celebrul său festival: Sanremo merge mai departe! Cum se desfășoară

Festivalul cântecului italian Sanremo s-a impus pandemiei de coronavirus, care nu a putut reduce la tăcere acest mare concurs muzical, desfăşurat totuşi anul acesta fără public.

Potrivit EFE, Teatrul Ariston din Sanremo găzduiește de marţi până sâmbătă (2 – 6 martie) cea de-a 71-a ediţie a acestui festival, înfiinţat în 1951 şi unul dintre cele mai longevive din lume.

Anul acesta a fost amânat cu o lună în contextul crizei sanitare. Italia nu a renunţat însă la Sanremo, unul dintre evenimentele cele mai aşteptate şi mai comentate în această ţară plictisită de politică şi de marile subiecte ale zilei.

Va fi totuşi o ediţie diferită, în contextul restricţiilor impuse de pandemie. Un lucru inedit pentru Sanremo, care la ediţia de anul trecut (4 – 8 februarie 2020), nu se aştepta la dezastrul ce bătea la uşă. În acele seri mondene, când virusul era considerat „ceva chinezesc”, nu contau decât cântecele şi interpreţii lor.

Actuala ediţie se desfăşoară sub sloganul „ripartenza”

Nimeni nu bănuia că după doar o lună Italia avea să devină prima ţară occidentală care intră în carantină plătind un tribut greu de vieţi.

Anul acesta, postul naţional de televiziune RAI a fost obligat să renunţe la public pentru a putea desfăşura actuala ediţie. A fost un sacrificiu precedat de o amplă dezbatere, care a fost însă tranşată de ministrul culturii, Dario Franceschini: „Ariston este un teatru ca toate celelalte, astfel încât publicul nu va putea reveni în sală decât când normele vor decide acest lucru”.

Cu regiunea Liguria sub cod „galben” de risc uşor, la Sanremo au fost adoptate măsuri ad hoc mai severe pentru a evita aglomerările, precum interdicţia de a staţiona pe trotuarele din faţa hotelurilor unde sunt cazate vedetele. Actuala ediţie se desfăşoară sub sloganul „ripartenza” (o nouă pornire) după această perioadă de criză, potrivit prezentatorului Amadeus, şi va aduce un omagiu celor aproape 100.000 de vieţi furate de coronavirus şi lucrătorilor sanitari din prima linie.

Zlatan Ibrahimovic s-ar putea chiar să cânte

Nu va fi totuşi un simplu festival, în orele de difuzare vor avea loc omagii, discursuri revendicative, condamnări pentru şovinism, glume şi apariţii neaşteptate de staruri. Anul acesta printre invitaţi se va afla, de exemplu, fotbalistul vedetă Zlatan Ibrahimovic, care s-ar putea chiar să cânte.

Un lucru care nu se schimbă este figura feminină sexy care îl însoţeşte pe prezentator. Deşi iniţial a fost anunţată prezenţa lui Noemi Campbell, fostul top model a fost până la urmă înlocuită de tânăra Vittoria Ceretti, muză a casei de modă Dolce&Gabbana.

Deşi concursul de muzică a avut de-a lungul istoriei sale suişuri şi coborâşuri, în Italia nu te poţi pretinde cântăreţ, dacă nu ai participat măcar o dată la Sanremo.
Pe scenele sale au trecut giganţi precum Mina, Al Bano şi Romina Power, Eros Ramazzoti, Domenico Modugno cu şlagărul său „Nel blu dipinto di blu” (1958), Luigi Tenco şi Dalida, Lucio Dalla, Zucchero, Andrea Bocelli sau Laura Pausini, a cărei carieră a luat avânt după ce a câştigat ediţia din 1993. Ea va fi unul dintre invitaţii speciali, mai ales după ce a câştigat luni Globul de Aur pentru cel mai bun cântec original, cu „Io Si”, interpretat în filmul „The Life Ahead”.

Veterani și bătrâne doamne

Printre cei care optează anul acesta la premiul Sanremo 71 se numără veterani ca Arisa, Erma Metal, Francesco Renga, Malika Ayane, Noemi sau Francesca Michelin, care va cânta în duet cu rapperul Fedez, soţul Chiarei Ferragni, declarată regina “influenceri-lor”.

Din acest amestec heterogen nu vor lipsi nici “bătrânele doamne”, în frunte cu Orietta Berti, consacrată în anii ’60, sau rapperul Willie Peyote.